latinica  ћирилица
15/09/2023 |  14:34 ⇒ 14:38 | Аутор: РТС

Абазовић о случају провале у депо Вишег суда: Из сата у сат се мијења ситуација, очекујем да случај буде ријешен у кратком року

Предсједик црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је након сједнице Вијећа за националну безбједност да активности Управе полиције, Агенције за националну безбједност и тужилаштва дају добре резултате и да очекује да случај провале у депо Вишег суда у Подгорици буде ријешен у веома кратком року.
Дритан Абазовић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIC) -
Дритан Абазовић (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIC)

Дритан Абазовић је истакао да Основно државно тужилаштво (ОДТ) Подгорица, УП и АНБ на овом случају раде без подршке међународних партнера.

Додао је и да су се обавезали да не говоре о детаљима и доказима који су им презентовани током седнице.

Није желио да прецизира одакле су они који су обили депо Вишег суда.

Честитао је полицији на ефикасној акцији. Указао је да имају више података него што је било очекивано у кратком року.

- Из сата у сат се мијења ситуација, у нашу корист - рекао је он.

Из депоа украдено неколико пиштоља и докази из више предмета

Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана, док истражитељи трагају за шест особа, учесника у обијању.

Осим пиштоља украдени и докази из више предмета, али се вјерује да су лопови намерно направили пометњу у мору списа како би забашурили шта им је била главна мета.

Да је неко претурао доказе, откривено је 11. септембра ујутро. Упркос томе, службеници Вишег суда тек су након 20-ак сати установили да су лопови прокопали рупу на зиду те просторије, а од ње и тунел до стана у згради наспрам судске, у Његошевој улици.

Абазовић је истакао је да не жели да доводи јавност у заблуду нити да било кога оптужује, али да лично он никада не би елимнисао могућност да се прикрију налогодавци убиства Душка Јовановића.

- Немамо информацију да је пушка нестала, али желимо да се вјештачење ради изнова. Не само пушке, већ свега у том предмету - рекао је Абазовић.

- Нема нико законску обавезу, али да би макли сумњу са себе, моја сугестија је да сви, почев од предсједника Вишег суда, оду на полиграф - рекао је Абазовић.

Виши суд још 2019. обавијештен да депо није безбједан

Навео је да је АНБ још 2019. године обавестио Виши суд да њихов депо није безбједан.

Абазовић је рекао да је проблем обезбјеђивања судова системски нерешен и да су након активирања бомбе у згради Основног суда у Подгорици, појачане контроле у свим судским зградама.

Он је тако одговорио на питања о информацији коју је синоћ у емисији "Начисто" саопштила портпаролка Вишег суда, судија Весна Ковачевић - да су 4. јула тражили додатне мјере безбједности.