latinica  ћирилица
15/09/2023 |  15:01 | Аутор: СРНА

Самарџија: У БиХ се и даље осјећају посљедице употребе осиромашеног уранијума

У БиХ се и даље осјећају посљедице бомбардовања бивше Југославије муницијом са осиромашеним уранијумом, изјавио је амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија.
Жељко Самарџија - Фото: СРНА
Жељко СамарџијаФото: СРНА

- Наш став /о гранатама/ је потпуно јасан - прошле су деценије од бомбардовања Југославије /осиромашеним/ уранијумом, а и даље осјећамо посљедице /употребе/ тог оружја. Наши граћани и данас умиру, а дјеца се рађају са сметњама у развоју - то је посљедица бомбардовања таквом муницијом - рекао је новинарима Самарџија.

Према његовим ријечима, БиХ је на основу сопственог искуства против употребе такве муниције.

- Ми смо мала земља и не консултују нас много. Упркос томе, желимо да изразимо своје мишљење. Нажалост, имали смо веома лоше искуство и морали смо у потпуности да искусимо посљедице тих граната - истакао је Самарџија.

На питање о томе да ли је муниција са осиромашеним уранијумом штетнија од обичне, Самарџија је рекао да то "апсолутно јесте тако", објаснивши да ће посљедице њене употребе утицати на бројне генерације које долазе.

Министарство одбране САД представило је 6. септембра нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 175 милиона долара, у којем је и муниција за тенкове "абрамс" која садржи осиромашени уранијум.