latinica  ћирилица
15/09/2023 |  15:11 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица - херојска одбрана становништва и града

Учесници одбране Козарске Дубице од хрватске агресије 18. и 19. септембра 1995. године евоцирали су данас успомене на херојску одбрану становништва и града,те иницирали снимање играног или документарног филма како би од заборава била сачувана пресудно значајна битка одбране западне границе Републике Српске на самом крају рата.
Козарска Дубица (фото: rtv-kd.com) - Фото: РТРС
Козарска Дубица (фото: rtv-kd.com)Фото: РТРС

- Тражићемо од кинематографије и Републике Српске и Србије да се сними филм о одбрани Козарске Дубице, односно западних граница Републике Српске јер је одбрана овог подручја била судбоноснија и значајнија битка него сам пробој коридора с обзиром да овдје није могло бити поправног или друге шансе - рекао је Рељић.

Он је истакао да је Козарска Дубица одбрањена вољом становништва, официра, војске и полиције који су хрватској војсци пружили жесток отпор.

- Превладало је козарачко љуто срце и понос и наш град је спасен, а људи су остали на својим огњиштима. Данашња мапа Републике Српске изгледа овако како изгледа захваљујући тој пресудној задњој бици у којој је Козарска Дубица одбрањена у Отаџбинском рату - рекао је Рељић.

Командант одбране Козарске Дубице у септембру 1995. године Пантелија Ћургуз захвалио је за пријем начелнику општине и руководству Општинске борачке организације и истакао да је 18. септембар најзначајнији датум у историји народа на овим просторима.

Он је истакао да овај датум треба обиљежити на достојанствен начин који заслужује такав догађај и битка која је одредила судбину ових простора, народа и Републике Српске у цјелини.

- Одбрана Козарске Дубице и западних границаје практично је омогућила да имамо Републику Српску с обзиром да знамо да је намјера агресора била да изађу на Дрину и да за сва времена протјерају српски народ са ових простора, као што су то урадили из Републике Српске Крајине - рекао је Ћургуз.

Дан одбране сјеверозападне границе Републике Српске и општине Козарска Дубица од хрватске агресије у септембру 1995. године биће обиљежен у понедјељак, 18. септембра, код Спомен крста у порти Спомен храма Свете Петке, а сви учесници данашњег пријема код начелника општине позвали су суграђане да присуствују обиљежавању овог датума, када је, уз велике жртве, прије 28 година одбрањена Козарска Дубица.

У нападу Хрватске војске на подручје општине Козарска Дубица , 18. и 19. септембра 1995. године, за само два дана општина је изгубила 46 становника.