latinica  ћирилица
15/09/2023 |  17:02 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Јањетовић: Из Њемачке само стижу проблеми; Представницима међународне заједнице показати излазна врата

Жељко Јањетовић, бивши амбасадор БиХ у Њемачкој рекао је за РТРС да Њемачка подржавајући оваквог Кристијана Шмита, који нема правни легитимитет, професионални дигнитет и који својим одлукама изазива бијес подједнако у Сарајеву и у Бањалуци, па и Мостару, постаје дио проблема, а не дио рјешења у БиХ.
Жељко Јањетовић - Фото: Уступљена фотографија
Жељко ЈањетовићФото: Уступљена фотографија

- Из Њемачке нам стижу проблеми, а у Њемачку одлази наша младост и знање. Рјешење лежи у разговору и договору унутар БиХ, а некомпетеним и недобронамјерним представницима међународне заједнице требамо показати гдје су излазна врата. БиХ јесте добра дипломатска тезга, али на штету свих нас који у њој живимо - каже Јањетовић.

Јањетовић коментаришући наводе Владе Њемачке да би наредба Милорада Додика, предсједника Српске, да се Кристијан Шмит ухапси, била незаконита и представљала би кршење Дејтонског мировног споразума, рекао да смо сви свједоци да је Њемачка спољна политика након одласка Ангеле Меркел, у потпуности изгубила курс и свој међународни кредибилитет.

- Њемачка је опхрвана бројним унутрашњим економским и политичким проблемима, упада из грешке у грешку, наносећи огромну штету како самој Њемачкој, тако и неким од њених спољнополитичких приоритета, као што је прикључење БиХ и регије Западног Балкана ЕУ - истакао је Јањетовић.