latinica  ћирилица
15/09/2023 |  17:58 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Српска и Србија славе Дан српског јединства; Поносни на празник који светкујемо (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска и Србија славе 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Дан српског јединства, слободе и националне заставе - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Дан српског јединства, слободе и националне заставеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Централна манифестација обиљежавања одржана је у Нишу, гдје су присуствовали предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић.

Манифестацији у Нишу присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић и патријарх српски Порфирије.

---------------------------------------

19.05 - Поносан сам на празник који данас светкујемо. Заједнички смо одлуку о том празнику донијели Република Српска и ми. Ми Срби смо увијек умјели да се разједињујемо и да себи погрде измишљамо или да лако туђе погрде прихватамо. Замислите да кажу да постоје хрватски Срби... Зашто никад није постојао српски Хрват, српски Бошњак... Нигде то нисте могли да чујете. Само сте могли да чујете да постоје неки други Срби - рекао је предсједник Србије Александар Вучић

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

18.50 - Припадам српском народу и не припадам "босанским Србима", и увијек желе да разбију наше национално јединство, да признамо и дамо све оно што имамо да бисмо се некоме допали, а тако не може, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

18.15 - Честитам Дан српског јединства цијелом нашем народу гдје год се налазио, изјавио је патријарх Порфирије на централној манифестацији обиљежавања Дана српског јединства у Нишу.

Патријарх је нагласио да се радује што је опет са српским народом у Нишу.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

18.09 - Интонирањем химни Републике Српске и Србије почела је централна манифестација у Нишу.

18.00 - На мирном скупу подршке "Граница постоји" у Филиповићима код Фоче грађани су развили српску заставу дугу 50 метара.

Фоча - застава (Фото: РТРС)

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе, заједнички празнују.

Празник је установљен 2020. године, као сјећање на дан пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Ова битка спада међу најважније догађаје у српској историји, била је одлучујућа за слом Централних сила, јер је мјесец и по дана касније, Аустроугарска капитулирала.