latinica  ћирилица
15/09/2023 |  18:42 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Пројекат гасификације Српске уз подршку кинеских компанија (ВИДЕО)

Још једна потврда пријатељских веза и сарадње Републике Српске и Кине. У Источном Сарајеву потписан је Меморандум о разумијевању за изградњу и финансирање гасовода за источни дио Републике Српске.
Гасификација - Фото: РТРС
ГасификацијаФото: РТРС

Први корак у реализацији гасификације истока Српске, у шта Влада улаже 70 милиона марака, већ је у завршној фази. Источно Сарајево постаће први гасификовани град у Републици.

Захваљујући кинеским партнерима, траса гасовода проћи ће и кроз Милиће, Власеницу, Шековиће и Хан Пијесак.

- То је један историјски пројекат који се дуго чекао, сви пројекти инфраструктурни  или каскају или нису урађени, заједно са Ски центром Игришта сигурно долазе бољи дани за Власеницу и Хан Пијесак - навео је Недељко Елек, директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево.

Пројекат гасификације Српске, само је један у низу који се реализују уз подршку кинеских компанија.

- Ми већ имамо добру сарадњу са Републиком Српском, тренутно у изградњи ХЕ Бистрица, радимо на развоју фабрике за савијање металних цијеви и ово је само још један корак даље - истакао је Веј Пинг, генерални директор Авик компаније у Републици Српској.

Уз обећање да ће цијена гаса остати непромјењена, потврђено је и да неће бити проблема са снабдијевањем овим енергентом.