latinica  ћирилица
15/09/2023 |  20:18 | Аутор: СРНА

Будимпешта забранила увоз украјинских производа

Мађарска је забранила увоза 24 украјинска пољопривредна производа, укључујући житарице, поврће, те неколико производа од меса и мед, наводи се уредби Владе која је вечерас објављена.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

Забрана ступа на снагу сутра. Мађарска је одлучила да једнострано забрани увоз украјинских прехрамбених производа након што је Европска комисија саопштила да неће продужити садашњу забрану увоза украјинских житарица у пет украјинских сусједа из ЕУ, која истиче вечерас.

Пољска је претходно објавила да ће самостално продужити забрану увоза украјинских житарица, а исту одлуку најавили су званичници Словачке.

Европска комисија претходно је објавила да неће продужити забрану увоза украјинских житарица у пет украјинских сусједа из европског блока јер више нема поремећаја на тржишту.

Ограничења која је ЕУ увела у мају омогућила су Пољској, Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој да забране домаћу продају украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, али је био дозвољен транзит таквог терета за извоз на друга мјеста.