latinica  ћирилица
15/09/2023 |  20:54 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

Актуелно: Инвест форум - доказ да је Српска примамљива инвеститорима (ВИДЕО)

Инвестиционо развојна банка Републике Српске, у сарадњи са Владом Српске, организује конференцију "Инвест форум", која ће бити одржана у уторак, 19. септембра, у Бањалуци.
Емисија Актуелно - Фото: РТРС
Емисија АктуелноФото: РТРС

- Све је спремно за овај велики догађај. Из 21 земље долази 65 компанија, које су актелне на свјетском нивоу, што је потврда да је Република Српска у фокусу свих тих компанија, те да је и занимљива - истакао је вршилац дужности директора ИРБ-а Српске Дражен Врховац у нашој емисији Актуелно.

Како он додаје, позивнице за овај догађај нису слали, дакле људи су сами прихватили да пређу толики пут због форума који се одржава само један дан.

- Када гледамо пријаве на Инвест форум, бројне су земље у које ни ми нисмо стигли да одемо. Долазе нама стварно велике компаније, из Турске, Азербејџана, Луксембурга и слично. То су све свјетски играчи - каже Врховац.

Када је ријеч о трговини и туризму, министар у Влади Српске Денис Шулић истиче да је положај Републике Српске примамљив за различите фирме које овдје желе да отворе своја постројења.

- Инвест форум показује да је Српска примамљива и са истока и са запада за компаније. Цијена електричне енергије је јефтинија, што је исто добра предност за инвеститоре. Има ту много фактура који утичу на доласке страних инвеститора, али су сви повољни - додаје Шулић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истиче да је Инвест форум изузетно добра прилика за све.

- Сама чињеница да на овом форуму учестувују привредници из 20 земаља је изузетно добра прилика за све. Ово је велика шанса за привреду Републике Српске. Положај Српске је свакако нешто што привлачи инвеститоре. Страни ивеститори ће сигурно тражити партнере у домаћим привредницима - каже Ћорић.

Да је Инвестициони форум пун погодак за Републику Српску потврдио је и градоначелник Лакташа Мирослав Бојић.

- Политика Владе која се промовише је за нас од великог значаја за стране инвеститоре. Што се тиче Лакташа, ми смо број 1. када су у питању улагања у привреди, што домаћих, што иностраних компанија - каже Бојић.

Додаје да се константно ради на остваривању што бољим условима за привреднике.

- Покушавамо разговарати са свима, сабирати искуства и савјете, не можете све услове ни примјењивати свуда, али се трудимо да све добре праксе сви примјенимо. Постали смо неизоставан фактор, јер нудимо услове који су јако тешки за одбити - закључује Бојић.