latinica  ћирилица
16/09/2023 |  08:36 ⇒ 09:37 | Аутор: СРНА

Крупа на Уни: Почиње манифестација "Отворена башта сљезове боје"

Дводневна манифестација "Отворена башта сљезове боје" биће отворена данас у Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића.
Хашани - Бранко Ћопић - Фото: СРНА
Хашани - Бранко ЋопићФото: СРНА

Манифестација ће бити отворена у 10.00 часова у учионици на отвореном код Ћопићеве родне куће, а отварању ће присуствовати и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

У склопу манифестације биће одржана ликовна колонија, историјски час о времену у којем је живио и стварао Бранко Ћопић, као и шаховски турнир, те пригодан културни програм и презентација традиционалних јела.

Вршилац дужности директора Јавне установе "Башта сљезове боје" Блаженка Кењало рекла је раније Срни да ће сликари, учесници манифестације, радити дјела инспирисана ликовима из дјела Бранка Ћопића.

Она је подсјетила да је завршено уређење подрума родне куће Бранка Ћопића и обављено маркирање пута од Рудица у општини Нови Град до Хашана у општини Крупа на Уни.

Родна кућа Бранка Ћопића, обновљена средствима Владе Републике Српске, отворена је 31. јула 2020. године.

Завршетак пројекта учионица на отвореном, који су заједнички финансирале владе Српске и Србије, озваничен је 23. септембра прошле године.

Млин дједа Трише, дио пројекта "Башта сљезове боје", осмишљен 2015. године, поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића, обновљен је средствима из кабинета предсједника Републике Српске.

Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство, скочивши са моста на Сави у Београду.

Прву књижевну награду добио је 1938. године од Академије седам умјетности за кратку причу, 1939. године и Ракићеву награду, а затим и награду Српске краљевске академије 1940. године.

Његова антологијска збирка приповједака "Башта сљезове боје" освојила је Његошеву награду 1972. године, а НИН-ову награду добио је 1958. године за роман "Не тугуј, бронзана стражо".

Од 1968. године био је члан Српске академије наука и уметности.