latinica  ћирилица
16/09/2023 |  09:18 | Аутор: СРНА

Врховац: ИРБ доводи пословни свијет у Српску

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац изјавио је да је "Инвест форум", који ће у уторак 19. септембра, бити одржан у Бањалуци, круна свих активности ИРБ-а на промоцији потенцијала Српске, те нагласио да ова банка доводи пословни свијет у Српску.
Дражен Врховац (фото: ИРБ Републике Српске) -
Дражен Врховац (фото: ИРБ Републике Српске)

- Разговарали смо са бројним инвеститорима, привредницима, представницима власти. Били смо домаћини, обишли Европу и свијет, представили наше потенцијале, а сад тај пословни свијет доводимо у Републику Српску, да на лицу мјеста виде све наше предности и зашто је добро улагати у Српску - рекао је Врховац за Срну.

Он је нагласио да је поносан на то што је ИРБ створио темељ и успоставио контакте за овако велики догађај у Бањалуци на којем ће, заједно са Владом Републике Српске, бити домаћини за више од 300 учесника из Европе, али и цијелог свијета.

- У уторак ћемо угостити привреднике из више од 20 земаља, представнике власти, привредних комора, дипломатског кора. Разговараћемо искључиво о улагању у Републику Српску и дати шансу привредницима за сарадњу, али и показати да је Република Српска добар домаћин - навео је Врховац.

Он је истакао да Српска има шта да понуди у области туризма, хидро-потенцијала, индустрије...

- Располажемо значајним ресурсима у области металне и електроиндустрије, индустрије текстила, коже и обуће, дрвопрерађивачке и прехрамбене индустрије, у информационо-комуникационом сектору... Све ово је привукло стране улагаче са којима смо разговарали и форум је прилика за представљање и међусобно увезивање  додао је Врховац.

Он је нагласио да је главни циљ повезивање привредника Републике Српске са привредницима из иностранства, а све ради нових инвестиција, отварања радних мјеста и јачања привреде.

Према његовим ријечима, "Инвест форум" је подијељен у два дијела.

- У првом дијелу ИРБ ће из свог угла представити инвестиционе могућности и потенцијале Републике Српске. Министарство финансија представља стимулативну пореску политику у Српској за инвестирање, док ће Влада Српске презентовати пројекте у секторима привреде и упознати нас са погодностима за улагање у Републици Српској. Градови и општине Српске представиће могућности инвестирања у пословне зоне - навео је Врховац.

У другом дијелу услиједиће састанци између привредника, те привредника са представника власти.

Подршку форуму су пружили предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и предсједник Владе Радован Вишковић.

Први "Инвест форум" у организацији Владе Републике Српске и ИРБ-а Српске биће одржан у Бањалуци у уторак, 19. септембра, а окупиће више од 300 привредника из Европе и свијета.

"Инвест форуму" под називом назива "Искористи прилику - инвестирај у Српску" присуствоваће привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке, Велике Британије, Бјелорусије и Белгије.

Међу учесницима су и представници власти, привредних комора, дипломатског кора.