latinica  ћирилица
16/09/2023 |  09:22 ⇒ 09:24 | Аутор: СРНА

Давидовић: Срби у Босанском Петровцу живе од свог рада, ФБиХ не пружа довољно подршке

Срби у Босанском Петровцу живе на своме, од сопственог рада и помоћи Републике Српске и Србије, док Федерација БиХ не пружа довољно подршке повратницима, рекао је предсједник Општинског вијећа Немања Давидовић.
Босански Петровац - Фото: РТРС
Босански ПетровацФото: РТРС

Давидовић је указао на то да Срби у Босанском Петровцу живе у тешким условима и да имају многобројне проблеме.

- Тешки услови живота огледају се у лошој путној и водоводној инфраструктури. Осим тога, Срби тешко долазе до запослења, а о напредовању у каријери је сувишно и говорити. Ту је и друштвена стигматизација којој свједочимо из дана у дан, а немиле сцене које је посљедњих дана могуће видјети у Босанском Петровцу и у медијима чине да се Срби који у овдје живе вијековима осјећају непожељено на властитом огњишту - рекао је Давидовић за Срну.

Према његовим ријечима, ФБиХ недовољно брине о повратничком становништву у Босанском Петровцу.

- Срби из Босанског Петровца немају своје представнике у институцијама ФБиХ и помоћ са нивоа Федерације је недовољна за повратнике. Проблем који Срби у Унско-санском кантону имају са изборним законом огледа се у немогућности да у садашњим законским оквирима изаберу релевантне народне представнике - истакао је Давидовић.

Он је оцијенио да је основа свих проблема у недовољној подршци институција ФБиХ и кантона повратницима у кантону, па тако и у Босанском Петровцу.