latinica  ћирилица
16/09/2023 |  10:04 | Аутор: РТС

Дрецун: Постало је потпуно јасно да Приштина омета напредак у дијалогу, ЗСО истакнута у први план

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун каже, поводом неуспјеха састанка у Бриселу, да је једино што је добро то да је сада потпуно постало јасно да је приштинска страна та која омета постизање било каквог напретка у дијалогу, и да у први план сада ипак истакнута Заједница српских општина, пошто је неко вријеме била потиснута у други план.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Посљедњи разговори преговарача у Бриселу завршени су без успјеха. Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није прихватио компромисни приједлог ЕУ.

Неименовани извор из Брисела каже да у таквим околностима неће бити даљих састанака на највишем нивоу и најављује одговор до почетка октобра.

Дрецун је за РТС рекао да је, имајући у виду да су ставови страна били унапријед веома снажно дефинисани, то заиста очекивана ситуација.

- Једина непознаница била је да ли су можда посредници ЕУ у овим преговорима припремили нешто ново, неки нови приједлог или можда некакве мјере којима би запријетили Приштини, и ту се практично ништа ново није десило. Направљен је тај некакав компромисни приједлог само о редослиједу преговора, дакле о чему да се разговара паралелно - наводи Дрецун.

Што се тиче наставка дијалога, Дрецун очекује да ће нових састанака бити, пошто је у питању процес.

- Не би било добро да дијалог престане. Како ћемо рјешавати проблеме? Неопходно је да се између Београда и Приштине одржава комуникација. Ма колико она била тешка и не доносила успјехе, али ипак, када одржавате ту комуникацију, када о нечему разговарате, постоји каква-таква шанса да постигнете неки договор - сматра Дрецун.

Напомиње да ће сљедећи састанак морати да се добро припреми, да се види о чему ће се разговарати не само на високом нивоу, већ и на нивоу тимова преговарача, да се припреми унапријед неки договор.

- Ако хоћемо напредак, онда морамо да отклонимо узрок који је довео до неуспјеха на овом састанку. Борељ је сам рекао да је узрок неуспјеха овог састанка и непостизања договора, инсистирање Аљбина Куртија на де факто признању. Онда морате ви са њим да отклоните тај разлог. Да одустане од тога. Да не инсистира и не злоупотребљава тај приједлог споразума ЕУ о путу нормализације односа за постизање де факто признања. Ако то не ураде, неће бити успјеха ни на наредном састанку, неће бити никаквог напретка у свему томе - сматра Дрецун.

Када је ријеч о могућем увођењу неких јачих санкција Приштини, оцјењује да то у политичком смислу не забрињава много Аљбина Куртија, и да не губи подршку због тих мјера које је увела ЕУ.