latinica  ћирилица
16/09/2023 |  10:13 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Вујичић: Срби у ФБиХ живе у тежим условима него Бошњаци у Српској

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изразио је увјерење да Срби у Федерацији БиХ живе у много тежим условима него Бошњаци у Републици Српској.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

- Срби су стално изложени притисцима и прогону у Федерацији БиХ, али, нажалост, бошњачки представници власти у ФБиХ никада нису осудили било који напад на имовину Срба - рекао је Срни Вујичић који је осудио сваки напад на повратнике.

Вујичић је истакао да је Сарајево примјер системског протјеривања Срба, који тамо немају никаква права и којима се имовина отима и узурпира.

Он је навео да је црква Светог Саве на Врелу Босне, крај Сарајева, више пута пљачкана и уништавана, као и друга имовина Српске православне цркве /СПЦ у Сарајеву, али нико није тражио сједницу Представничког дома.

Он је подсјетио да у Сарајеву никад ништа није урађено на враћању зграде Економског факултета СПЦ-у, као ни више од 40 станова који су припадали Цркви.

- Такав је однос власти главног града према СПЦ и Србима - истакао је Вујичић.

За четвртак, 21. септембра, заказана је хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требали да разматрају приједлог мјера и активности на побољшању безбједности повратника у БиХ.

Група бошњачких посланика затражила је да Представнички дом разматра, како су форумулисали, "учестале нападе на повратнике" на територији Републике Српске и приједлог мјера и активности на побољшању њихове безбједности у цијелој БиХ.