latinica  ћирилица
16/09/2023 |  10:49 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Ненајављени радови на изградњи кружних токова у Бањалуци нанијели штету малим предузетницима (ВИДЕО)

Почела је изградња кружне раскрснице на укрштању Книнске улице и Булевара цара Душана. На овој раскрсници предвиђен је монтажно – демонтажни кружни ток.
Изградња кружног тока - Фото: РТРС
Изградња кружног токаФото: РТРС

Упоредо је почела изградња кружне раскрснице између "Екватора" и тврђаве Кастел у Бањалуци.

Вијест о градњи грађани су видјели на друштвеним мрежама, али нико од надлежних одјељења као ни први човјек Града ове новитете није најавио привредним субјектима, а на чије пословање ће и те како утицати ови радови.

Никола Медић бави се продајом сувенира и производа од меда. На овој локацији послује већ пет година. Задња три дана, каже скоро и да не раде, јер је радњи готово немогуће прићи. Нико од надлежних у Градској управи , наглашава Медић, није им најавио почетак радова, нити пронашао привремено рјешење док се исти не заврше, како им пословање не би трпило с обзиром на то да им је дневни пазар озбиљно умањен .

- Нико нам не може прићи, посао нам је пао за отприлике 80 одсто. Нико нам се није обратио, не знам шта да радимо. Ако овако настави нећемо моћи измирити све трошкове кирије, пореза, доприноса, плата, нас троје је ту пријављено, радимо - изјавио је власник радње Никола Медић.

Купци их заобилазе мислећи да не раде. Мали предузетници питају градску управу: "Како издржати два мјесеца са 20 одсто пазара и да ли постоји неко ко ће да рефундира штету?"

- Звао сам први дан када сам видио траку, кажу да ће се јавити се у току дана. Нико се није јавио. У овим условима се радити не може. Видите траку. Ко ће да уђе? Данас два човјека у току дана - рекао је Медић.

А само неколико метара даље друге муке за грађане.

Гужве ујутру, гужве послије подне, гужве и кад им јесте и кад им није вријеме, жале се грађани.

Како кажу , улице су крцате аутомобилима, а саобраћајни чепови током цијелог дана.

Граде, праве, проширују, сужавају, радовима никад краја, коментаришу грађани. Таква је слика на укрштању Книнске улице и Булевара цара Душана.

Становницима овог дијела града изгледа да је баш "прекипјело". Правила права првенства нико не поштује.

Пребрза вожња и много аутомобила на улици праве проблем у саобраћају, сматрају грађани.

Мишљења су да никакве кружне раскрснице и формирање једносмјерног режима саобраћаја не могу смањити гужву и утицати на саобраћајну културу.

Изградња кружне раскрснице на углу Булевара цара Душана и Книнске улице смањиће број саобраћајних незгода и повећати проток саобраћаја, кажу у Градској управи.

- На тој локацији планира се монтирање комплетног кружног тока, вриједност радова око 120.000 марака. Што се тиче саме измјене режима саобраћаја на дијелу улица Здравка Челара и Теодора Колтрониса имамо значајан дио грађевинских радова. Висина радова је око милион 300 000 марака бруто цијена - рекао је Миленко Џевер из Одјељења за саобраћај и путеве Града Бањалука.

Наведени радови представљају почетак имплементације мјера на успостављању једносмјерног режима одвијања саобраћаја у центру града.