latinica  ћирилица
16/09/2023 |  10:57 | Аутор: СРНА

Кошарац: Крајем мјесеца наставак извоза говеђег меса у Турску

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да ће крајем септембра бити настављен извоз говеђег меса у Турску.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је подсјетио да је ове године договорен извоз укупно 1.000 тона говеђег меса на турско тржиште, те да је средином марта реализован извоз првог контингента меса.

- Крајем септембра ће за Турску кренути други контингент, у оквиру којег је планиран извоз око 2.000 бикова. Процјењујемо да ће више од 80 одсто количина бити обезбијеђено са фарми из Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Он је у изјави за Срну истакао да је фирма из Федерације БиХ потписница уговора о спољнотрговинском промету говеђим месом са Турском, док услугу клања врши компанија "ЗП Комерц" из Бијељине, која је, како је навео, препозната и етаблирана код надлежних турских инспектора као компанија која на кредибилан начин и у складу са стандардима обавља посао.

- Наставићу да инсистирам на томе да у спољнотрговинском промету говеђег меса са Турском најмање 50 одсто сировине буде обезбијеђено из Републике Српске - рекао је Кошарац.

Он је додао да је извоз на турско тржиште омогућен на основу Споразума о слободној трговини БиХ и Турске.

Министар је изразио захвалност турској страни која је, како је истакао, показала разумијевање за потребе домаћих извозно-оријентисаних компанија.