latinica  ћирилица
16/09/2023 |  11:11 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Сријемуш-најпознатији природни антибиотик са Мањаче (ВИДЕО)

Удружиле су снаге и заједно направиле уље, маст и капсуле од најпознатијег природног антибиотика на нашим просторима-сријемуша. Јелена Пушац Броћиловић и Дубравка Аничић су због личних здравствених проблема одлучиле направити производе који ће и другима помоћи.
Производи од сријемуша - Фото: РТРС
Производи од сријемушаФото: РТРС

Правник и инжењер фарамацеутске технологије створиле су од сријемуша свјетску причу.

У сезони га ручно беру на Мањачи и најсавременијим технолошким поступком - лиофилизацијом, успијевају да у препаратима сачувају све што је љековито у овој биљци.

- Ми брзим замрзавањем замрзнемо биљку и из тог стања преводимо пару у гасовито стање и избјегавамо течност, загријавање и сачувамо љековита својства у биљном материјалу - појаснила је Аничићева.

Јелена и Дубравка патентирале су овај начин обраде сријемуша и производње капсула и за то добиле златну медаљу у Москви и сребрну у Сеулу.

А све је почело Јелениним здравственим проблемом и тромбом у нози након треће трудноће.

Дубравка се борила са екцемом своје ћерке. Спас у су нашле у сријемушу.

- Ја сам правила лијек да чистим крв, да имам за себе нешто да ми се не стварају томбови - казала је Пушац Броћиловић.

У природи је све логично, објашњавају наше саговорнице, поткрепљујући примјером да и медвјед након зимског сна прво једе сријемуш због природне детоксикације организма.

- Циљ је да младе људе удукујемо о љековитом биљу које ми не да имамо. Буде ми жао када се каже да је скупа здрава храна, а знамо да није јер ју је потребно искористити у природи - додала је Пушац Броћиловић.

За све оне који не познају разлику између сријемуша и мразовца, разлика је једноставана.

Лист сријемуша када га уберете осјети се на бијели лук и ужих је листова од друге биљке.