latinica  ћирилица
16/09/2023 |  11:53 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Колике су посљедице НАТО бомбардовања Републике Српске? (ВИДЕО)

НАТО бомбардовање Републике Српске био је злочин против цивилног становништва са геноцидном намјером да се униште људски и материјални ресурси Српске и остао је некажњен, рекао је бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић.
НАТО бомбардовање - Фото: РТРС
НАТО бомбардовањеФото: РТРС

Оно што се дешавало током 16 дана бомбардовања ,на издисају љета 1995. године, када се несразмјерно велика сила обрушила на малу Републику Српску, треба назвати правим именом - а то је злочин против човјечности, истакао је бивши предсједник НСРС Драган Калинић.

- 5.000 војника из 15 држава, 400 летјелица, од тога преко 200 борбених авиона, фантома, миража и свега осталог, прије свега америчких авиона. Бачено је 1.000 бомби, од тога преко 700 навођених...Они су погодили и болницу Жица у Блажују, тамо су убили десеторо људи и ранили велики број цивила - навео је Калинић.

НАТО бомбардовање 1995. био је само почетак једног процеса који траје и данас у Украјини, потврдила су и преостала два учесника округлог стола поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

- Шта је НАТО?...Сјеверно Атланска одбрамбена организација...Може ли се ико сјетити иједне акције НАТО пакта да су бранили неку чланицу од напада било кога изван НАТО организације? Све њихове акције биле су офанзивног карактера - рекао је Мирослав Јокић, бивши уредник СРНЕ.

Током НАТО операције на Републику Српску 1995. године погинуло је најмање седам невиних цивила и 46 припадника Војске Републике Српске.

Посљедице бомбардовања се нажалост броје и данас и то хиљадама обољелих од најтежих малигних болести задобијених као посљедица зрачења осиромашеног уранијума.