latinica  ћирилица
16/09/2023 |  12:25 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Делегација Народне Републике Кине у посјети Пољопривредном факултету у Бањалуци (ВИДЕО)

Делегација Народне Републике Кине посјетила је Пољопривредни факултет у Бањалуци. Основни циљ јесте имплементација трилатералног меморандумума о разумијевању и сарадњи, чији су потписници Универзитет у Бањалуци, Универзитет Ђангсу из Кине и Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске.
Делегација Кине у посјети Пољопривредном факултету у Бањалуци - Фото: РТРС
Делегација Кине у посјети Пољопривредном факултету у БањалуциФото: РТРС

- Формирали смо једну радну групу коју чине четири представника са Пољопривредног факултета и четири са Универзитета из Кине која ће преузимати даље активности. Она ће се базирати првенствено на изградњу демонстрационог центра за пољопривредну механизацију Кине, што ће бити све урађено на експериментално-едукативном центру у Лакташима - рекао је Златан Ковачевић, декан Пољопривредног факултета у Бањалуци.

Александар Остојић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањалуци истакао је да је данас разговарано о могућности размјене студената и наставника, као и о докторским стипендијама, како би, како је навео, студенти могли да иду на одређена усавршавања.

Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде Републике Српске нагласио је да смо добили значајну помоћ од Кине у виду регенаса и лабораторијеске опреме за борбу против свињске и афричке куге.

- Ово је данас наставак сарадње Српске и Кине - рекао је Бурсаћ.