latinica  ћирилица
16/09/2023 |  12:52 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Вишеград: Промовисане књиге "Сокаком до успомена" и "Дошло ми из душе" (ВИДЕО)

У Вишеграду су представљене двије књиге аутора Ковиљке Гавриловић из Пала. Ријеч је о збиркама биографских и аутобиографских прича "Сокаком до успомена" и "Дошло ми из душе". Књиге прозе наишле су на позитивне критике читалачке публике и стручне јавности.
Промоција књига - Фото: РТРС
Промоција књигаФото: РТРС

Ауторка кроз једноставне приче враћа читаоце у драге успомене, подсјећа на породицу и традицију, штити од заборава један систем вриједности, морал, људе и гаји успомене на нека времена којих више нема.

- Кроз све моје приче провејава лик жене. Жене мајке, жене мученице, жене прошлог вијека којем је припадала моја мајка. То су жене које су углавном носиле терет живота и својих мужева и своје дјеце и лични. Исто то се дешава и у другој књизи само је шире обрађено и досеже до самог почетка рата у БиХ - појаснила је Гавриловићева.

Мини књижевни циклус Ковиљке Гавриловић је меланхолија која прија, сматра рецензент професор Жељко Стојановић.

То су двије збирке кратких прича гдје свако има своје сокаке до успомена, а кад их прокрчи онда му из душе дође оно и што жели и што не жели, нешто што га и боли и прија и смијех и радост.

- Најкраћа оцјена два дијела Ковиљке Гавриловић је да она долазе из дубине људског бића, стилски, меланголично, весело, културолошки одважно и директно - рекао Ст6ојановић, који је рецезент књига.

По стилу и аранжману књиге Ковиљке Гавриловић представљају једну моралну вертикалу, а по вриједностима које обрађује је својеврсна авангарда.

Ове књиге за будућност афирмишу вриједности из прошлости, речено је на промоцији.