latinica  ћирилица
16/09/2023 |  15:20 ⇒ 17:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Обиљежено 79 година од историјске мисије Халијард

У Прањанима, код Горњег Милановца, данас је обиљежено 79 година од историјске мисије Халијард, у којој је са импровизованог аеродрома успјешно евакуисано више од 500 америчких и савезничких авијатичара.
Прањани-обиљежавање (Фото: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ) -
Прањани-обиљежавање (Фото: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ)

Данашњем догађају присуствовали су потпредсједница Владе Србије Маја Гојковић, амбасадор САД-а у Србији Кристофер Хил, предсједник Фондације Халијард Џон Капело, директор агенције БИА Александар Вулин, принц Александар Карађорђевић и потомци ослобођени пилота, али и потомци оних који су спасили савезничке пилоте.

Гојковићева је истакла значај данашњег догађаја за читав српски народ и изразила задовољство поводом доласка у Прањане који имају изузетан значај за читав српски народ.

- Изузетно ми је задовољство што сам овдје у Прањанима просторно малом, али историјски великом пољу које је на мапи свијета уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности заједничке борбе за слободу у Другом свјетском рату. На овом мјесту одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој акцији - рекла је Гојковићева.

Хил је говорио је о важности поштовања овог догађаја и народа који је направио велики подвиг.

- Ми нисмо овдје да разговарамо о бруталности тог рата у историји, ми смо овдје да изразимо почаст људима који су се борили том рату и у тој тешкој ситуацији која је кулминирала овдје у Прањанима. Шта год да кажемо овдје неће се дуго памтити, али оно што су ти људи урадили прије 79 година никада се неће заборавити - рекао је Хил.

Капело је захвалио свима који годинама учествују у обиљежавању годишњица Операције Ваздушни мост и истакао значај тога што се сваке године прикључи неко нови јер је важно и да млади људи схвате значај овога што је урађено у прошлости.

- Није ово само једна чудесна историја, спасавање 500 америчких пилота и савезаника током периода од пет мјесеци баш испред носа непријатеља, а да нису били примијећени, без иједног јединог губитка, то је један тотални успјех - рекао је Капело.

Операција Ваздушни мост сматра се за једну од најуспјешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова.