latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:13 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Изборни сабор ПДП-а 1. октобра; Бореновић: Нико није изнад Српске

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је данас да ће 10. Изборни сабор странке бити одржан 1. октобра у Бањалуци.
Главни одбор ПДП-а - Фото: Уступљена фотографија
Главни одбор ПДП-аФото: Уступљена фотографија

Бореновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Главног одбора ПДП-а, рекао да су данас утврђени Приједлог статута ПДП-а, Декларација о локалној самоуправи и Резолуција о провођењу програмских начела и циљева ПДП-а под називом "Српска на првом мјесту".

- То значи да нити један појединац, нити један политичар, функционер, не може и не смије бити изнад Републике Српске, нити злоупотребљавати њене уставне капацитете, народни новац, народни буџет и народне институције. Одлучни смо да градимо и развијамо отворено, демократско, праведно, богато, толерантно и модерно друштво у Републици Српској. Опредјељени смо за дугорочан мир, стабилност и развој дијалога, како у Републици Српској, тако у БиХ и у региону - рекао је Бореновић.

Додао је да ПДП из претходног периода има Програм обнове Републике Српске и Политичку декларацију.

- Свјесни смо чињенице да је у посљедњих 15 година катастрофално управљано Српском, која се налази у најтежем економском, демократском, дипломатском и моралном положају од свог настанка, за шта одговорност сноси владајући режим окупљен око СНСД, која је довела Републику Српску до политичке и финансијске изолације - рекао је Бореновић.

Он је навео да је "повјерење грађана у институције на историјском минимуму".

- Из свих ових разлога донијећемо резолуцију управо са називом "Српска на првом мјесту" - нагласио је Бореновић.

Он је навео да ће на редовном 10. Сабору ПДП-а 401 делегат бирати 100 чланова новог сазива Главног одбора који ће даље изабрати 27 чланова Предсједништва партије, колегијум од девет чланова у којем ће бити предсједник и потпредсједници и који ће дефинисати политичке смјернице ПДП.