latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:18 ⇒ 17/09/2023 | 21:44 | Аутор: СРНА

Братунац: Почињу Дани ћирилице

Манифестација Дани ћирилице, која обухвата више образовних и културних садржаја који указују на важност овог писма, почиње у недјељу у Братунцу и трајаће до половине октобра, рекао је Ранко Јаковљевић из Удружења Арт.
Манифестација "Дани ћирилице" у Братунцу - Фото: СРНА
Манифестација "Дани ћирилице" у БратунцуФото: СРНА

Након свечаног отварања у 18.00 часова у новој административној згради братуначке општине, редовни професор београдског Филолошког факултета Вања Станишић одржаће предавање "Интегративне и дезинтегративне силе у историји ћириличке писмености".

Гост на отварању првих Дана ћирилице у Братунцу биће Душан Пејић - виши асистент на Катедри за србистику Филозофског факултета у Палама и један од најбољих младих гуслара у Републици Српској, који ће уз гусле извести ауторску пјесму о ћирилици.

У оквиру ове манифестације у наредних мјесец дана биће изведена луткарска представа "Хвала Вуку за азбуку", аутора Цветина Аничића, једног од малобројних дипломираних луткара у Србији.

Биће приказан и руски филм "Ћирилов код", који говори о развитку ћириличког писма.

У оквиру ове манифестације организује се и наградни конкурс за ученике основних и средњих школа за литерарни рад о теми "Ћирилицу морамо чувати".

Упоредо са Данима ћирилице одржавају се и Братуначке духовне вечери.

Заједнички програмски догађај обје ове манифестације је Породична шетња, чији је циљ промоција породичних вриједности, институције брака и наталитета, а биће одржана 24. септембра.

Специјални гост ове шетње биће познати глумац Ненад Окановић из сусједне Љубовије у Србији.

Организатори Дана ћирилице су братуначко Удружење Арт и Дом културе, уз покровитељство Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије.