latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:19 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Школа атопије за родитеље дјеце обољеле од екцема

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци данас је одржана Школа атопије за родитеље дјеце обољеле од екцема, у организацији Клинике за кожне и полне болести УКЦ-а и Удружења доктора за кожне и полне болести "Кутис".
УКЦ-Школа атопије - Фото: Уступљена фотографија
УКЦ-Школа атопијеФото: Уступљена фотографија

У првом дијелу, школа је намијењена практичној и теоретској едукацији пацијента и/или родитеља обољелих, а у другом дијелу дерматолозима, педијатрима, љекарима породичне медицине, али и другим љекарима који учествују у лијечењу ове болести.

Осим љекара Клинике за кожне и полне болести, у радионицама и предавањима учествовали су љекари и медицинско особље из Загреба и Београда.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић захвалио је гостима предавачима из Београда и Загреба на вољи да и овај викенд проведу у преношењу вриједног знања запосленима, пацијентима и породицама пацијената.

- Ријетко ко може да се похвали са више од стотину љекара који и овај викенд проводе на едукацији и усавршавању са нашим предавачима гостима, како би своја знања примијенили на наше пацијенте - рекао је Ђајић.

Он је додао да је, осим едукације здравствених радника, данас одржана и едукација младих пацијената и њихових родитеља.

Ђајић је истакао да су приоритети УКЦ-а, осим изградње објеката на којима се неуморно ради, набавка савремене опреме и едукација кадра.

- Нећемо на томе стати. Настављамо са стимулацијом наших запослених и улагањима у њих кроз одлазак у престижне европске и свјетске медицинске центре - рекао је Ђајић.

Начелница Клинике за кожне и полне болести УКЦ-а Републике Српске Јагода Балабан нагласила је да је изузетно значајно преношење знања уважених гостију, не само љекарима УКЦ-а, него и пацијентима и њиховим породицама.

Она је навела да је Прва школа атопије посвећена честом хроничном обољењу које се јавља у дјечијем узрасту, а које се понекад може наставити и у одраслом добу.

- Надам се да ће ова школа атопије постати традиционална и да ћемо имати прилику да је организујемо сваке године за добробит свих, а највише наших пацијената - нагласила је Балабанова.

Нивес Пустишек са Клинике за дјечије болести у Загребу истакла је комплексност дерматитиса и важност едукације за обољеле и њихове родитеље.

- Као дјечији дерматолози свакодневно радимо са атопијским дерматитисом, јер данас готово 20 до 30 одсто дјеце предшколске доби има атопијски дерматитис. Већина дјеце то прерасте одрастањем, али рачунамо да пет до 10 одсто носи симптоме у одраслу доб - рекла је Пустишекова.

Она је навела да је терапија за дерматитис комплексна, да је разлог настанка ове болести и даље недовољно разјашњен, те да је једино што се може направити осим добре терапије пружање едукације да знају како се носити са дерматитисом, што је и циљ школе атопије.

Предсједница Удружења "Алергија и ја" из Београда Снежана Шундић Вардић истакла је важност укључености пацијената у едукацију о самој болести.

- Велико је задовољство бити говорник на овом првом скупу школе атопије. У име свих пацијената са атопијским дерматитисом и алергијама на нашем подручју желим изразити захвалност што је препозната важност њиховог укључивања у едукацију. Ништа за нас без нас, јер ако пацијент није присутан тешко да може доћи до успјешности терапије и повјерења које гради са љекарима - рекла је Вардићева.

Из УКЦ-а су навели да Школа атопије данас представља златни стандард у лијечењу атопијског дерматитиса/екцема који је честа хронична болест у дјетињству и која се, нажалост, јавља и у одраслој доби.

Појам атопија представља насљедну склоност која се манифестује бурнијим реаговањем на уобичајене стимулансе из спољашње средине, односно алергене. Већина људи у контакту са овим алергенима нема никакве проблеме, али ће особе које имају имунолошки поремећај у контакту са њима развити одређене симптоме.

Манифестације атопије могу бити на кожи када се говори о екцему - алергијском дерматитису, на дисајним органима - астма или алергијски ринитис и на очима када се јавља алергијски коњунктивитис.