latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:31 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево једна од највећих побједа српског народа у 20. вијеку (ВИДЕО)

Источно Сарајево прославља Дан и славу града - Светог Петра сарајевског.
Источно Сарајево - Фото: СРНА
Источно СарајевоФото: СРНА

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић организовао је пријем за званице из Србије и Црне Горе.

Ћосић је рекао да је овај град, поред Бањалуке, стратешки град Републике Српске, те да историја народа на овом простору опредјељује начин живљења, раста и уздизања Источног Сарајева.

Некада Српско, данас Источно Сарајево, представља једну од највећих побједа српског народа у двадесетом вијеку. Срби протјерани из Сарајева данас с посебним пијететом прослављају заштитника града.

Драгица Арсић, од како је у рату била принуђена да напусти своју сарајевску адресу, све је подредила повратку у Источно Сарајево, односно Соколац. Ту јој почива, каже, све што је имала - двадесетчетворогодишњи син јединац Предраг.

- Зато сам се из Бијељине преселила у Соколац, зато што ми је син ту - каже Арсићева.

Градоначелник Ћосић је подсјетио да је у Сарајеву прије Одбрамбено-отаџбинског рата живјело око 157.000 Срба, да се након потписивања Дејтонског мировног споразума десио егзодус 120.000 Срба, као и да се један број њих задржао на овом простору, тако да данас Источно Сарајево има 65.000 становника.

Сагледавши сва искушења у претходне три деценије, постојање Источног Сарајева многи карактеришу као историјску побједу, укључујући и предсједника Скупштине општине Херцег Новог Ивана Отовића.

- Ми Срби смо добијали ратове, али смо нажалост губили у миру, зато је постојање Источног Сарајева један од показатеља да знамо како да опстанемо, како да се боримо и онда када је тешко и када су многи мислили да ће сарајевски Срби отићи негдје далеко - истакао је Отовић.

Отовић је нагласио да је обавеза свих да у сарадњи са Источним Сарајевом јачају везе, јер је постојање овог града значајно за све политичке представнике српског народа у окружењу.

- Заједничким снагама ћемо радити на унапређењу наших односа - поручио је Отовић.