latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:32 ⇒ 17/09/2023 | 21:44 | Аутор: СРНА

Отворена башта сљезове боје у Хашанима

Под балканским небом нема писца који је више волио свој завичај и људе као што је Бранко Ћопић, истакла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић отварајући у Хашанима, Ћопићевом родном мјесту, дводневну манифестацију Отворена башта сљезове боје.
У Хашанима "Отворена башта сљезове боје" - Фото: СРНА
У Хашанима "Отворена башта сљезове боје"Фото: СРНА

- Ниједан наш књижевник не прожима се толико кроз наше образовање и културу као Ћопић. Његово стваралаштво је огромно и драгоцјено и зато је наша заједничка обавеза да га његујемо - истакла је Ђаковићева.

Истакла је да Ћопић, нажалост, није био недовољно уважаван и цијењен током живота, али и послије смрти.

- Министарство просвјете и културе и Влада Републике Српске су изградњом реплике родне куће и улагањем у пројекат ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића покушали да макар дјелимично исправе неправду која му је нанесена и врате углед и достојанство које му и припада - рекла је Ђаковићева.

Изразила је наду да ће у Хашане долазити дјеца и млади, не само из Републике Српске и БиХ, већ и ђачке екскурзије и други посјетиоци из Србије и региона. Најавила је и да ће ресорно министарство настојати да у Јавној установи "Башта сљезове боје" буде обезбијеђен интернет.

У Хашанима је данас била и делегација руске Свердловске области, која је у посјети Републици Српској, а начелник градског округа Ревда Клепикова Татјана Анатољевна поздравила је присутне и истакла да српски и руски народ вежу нераскидиве везе.

Министар за међународне и економске односе са иностранством руске Свердловске области Јарин Вјечеслав Јуревич рекао је да се руска делегација протеклих дана упознала о дијелу куктуре српског народа, те да сада знају и ко је Бранко Ћопић.

- Захвални смо српском народу јер нас је топло примио - рекао је Јуревич.

В.д. директора Спомен-куће Башта сљезове боје Хашани, Блаженка Кењало рекла је да је ова манифестација озваничила почетак рада ове јавне установе, основане прије неколико мјесеци.

- Кроз промоцију живота и дјела Бранка Ћопића промовисаћемо и локалитет и спојити насљеђе и културу - рекла је Кењало.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић поручио је да ће локална управа, у складу са својим могућностима, помоћи јавној установи и подржати све манифестације организоване у част Бранка Ћопића.

- Ми смо мала и изразито неразвијена општина, али су наша врата отворена свим људима добре воље, Ћопићевим поштоваоцима - рекао је Кљајић.

Након отварања и културног програма почео је округли сто о приликама у којима је живио и радио Бранко Ћопић, те шаховски турнир.

Данас и сутра одржава се ликовна колонија у којој учествује 16 сликара који израђују дјела инспирисана ликовима из Ћопићевих дјела.

У Хашанима су презентована и овдашња традиционална јела.

Родна кућа Бранка Ћопића, обновљена средствима Владе Републике Српске, отворена је 31. јула 2020. године.

Завршетак пројекта учионица на отвореном, који су заједнички финансирале владе Српске и Србије, озваничен је 23. септембра прошле године.

Млин дједа Трише дио је пројекта Башта сљезове боје, осмишљен 2015. године, поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића, обновљен је средствима из Кабинета предсједника Републике Српске.

Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скочивши са моста на Сави у Београду.

Прву књижевну награду добио је 1938. године од Академије седам умјетности за кратку причу, 1939. године и Ракићеву награду, а затим и награду Српске краљевске академије 1940. године.

Његова антологијска збирка приповједака "Башта сљезове боје" освојила је Његошеву награду 1972. године, а НИН-ову награду за најбољи роман добио је 1958. године за дјело "Не тугуј, бронзана стражо".

Од 1968. године био је члан Српске академије наука и уметности.