latinica  ћирилица
16/09/2023 |  17:39 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

"Јединство сачувало Србе"

Јединство је сачувало Србе, а о томе свједочи и изградња Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу код Козарске Дубице, поручио је предсједник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, овогодишњи кум славе овог храма.
Слава Храма у Међувођу код Козарске Дубице - Фото: РТРС
Слава Храма у Међувођу код Козарске ДубицеФото: РТРС

Вучен је изразио очекивање да ће Храм садашњом динамиком бити завршен можда и наредне године.

- Овај чин ми значи много јер су моји преци из ових крајева, конкретно из Доњег Јеловца, и просто нас увијек вуче да долазимо овдје и да се враћамо прецима и крајевима одакле смо. Јуче смо славили Дан националног јединства и националне заставе и то је оно што сви и надаље треба да имамо у мислима и да обиљежавамо такве празнике, јер управо је јединство оно што нас је сачувало као Србе - рекао је Вучен.

Он је додао да је и изградња Храма Светим мученицима јасеновачким у Међувођу доказ тог јединства.

- Сигуран сам да ћемо и ми из Србије, а наравно и људи из ових крајева и цијелог свијета и даље помагати изградњу овог нашег храма, али и дати свој допринос култури сјећања на све наше страдалнике у Јасеновцу - истакао је Вучен.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац нагласио је да је Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу храм свих Срба јер подсјећа и опомиње на највеће страдање Срба у српској историји.

- Ми смо други народ по страдању у логорима у Другом свјетском рату и ова црква треба да обиљежава, поручује и опомиње на тај српски Холокауст, без обзира ко шта мислио - рекао је Бањац, који је прије двије године био са Ранком Стојаковићем кум темеља храма, а од почетка изградње предсједава грађевинским одбором.

Бањац је захвалио данашњем куму славе храма Николи Вучену.

- То је само један знак да се људи одавде, гдје год били, враћају на вјековна огњишта и не заборављају одакле су потекли. Његова породица је из ових простора и драго ми је што је управо он данас кум славе Храма светих мученика јасеновачких јер то говори да наше страдање неће бити заборављено - рекао је Бањац.

Он је рекао да је за комплетан завршетак радова на изградњи храма потребно још 350.000 евра, те да постоје назнаке да ће изградњу помоћи и предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

"Потрудићемо се да у наредне двије године ова црква буде завршена", рекао је Бањац и додао да су велике донације за изградњу овог храма дошле од Срба из свих крајева свијета који воде поријекло са ових подручја.

Парох кнежички отац Жељко Јевђенић рекао је да је ово друга година од како се на литургијски начин прославља слава Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу јер је храм добио контуре, те се и даље гради захваљујући донацијама људи из свих крајева свијета и свих континената који су препознали јасеновачку жртву.

Замјеник извршног директора Хуманитарне организације "28. јун" Јована Малбашић рекла је да је ова организације од почетка укључена у изградњу храма посвећеног јасеновачким мученицима.

- Гледамо како се граде зидине, како долази цигла за коју смо успјели да прикупимо средства и донирамо, а велика нам је част што смо данас овдје и видимо прогрес и успјех. Велика је заинтересованост људи и из дијаспоре и из региона за овај пројекат јер је веома јасно колико је овај храм битан за српски народ и колико је битно да памтимо наше жртве - рекла је Малбашићева.

У Храму Светих мученика јасеновачких на страдање 69 српске дјеце у селу Носковачка Дубрава, која су остављена да умру од болести и глади 1942. године и која су била са подручја општине Козарска Дубица, данас је подсјетио замјеник жупана Вировитичко- подравске жупаније у хрватској Славонији Игор Павковић.

- Имамо сачувана сва њихова имена и презимена и доб у којој су страдали. Најстарије међу њима имало је три године. То је један од најгорих злочина у Другом свјетском рату јер ни једно од тих 69 дјеце није убијено него су остављени да умру од глади - рекао је Павковић.

Он је рекао да је у Храм светих мученика јасеновачких дошао у вјери, нади и молитви да се такав злочин никада не понови.

Након литургије и славског обреда, обиљежавање славе Храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу настављено је дружењем парохљана, донатора и гостију, међу којима су данас били и млада глумица Биљана Чекић која је одушевила регион улогом Даре у Филму "Дара из Јасеновца", посланици у Народној скупштини Републике Српске Драган Брадар и Бобана Ћибић, предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић и други званичници и гости из Козарске Дубице, сусједних општина, Србије и региона.