latinica  ћирилица
16/09/2023 |  19:04 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Додик: Марфи љут, притисци Блинкена и ЕУ узалудни, Хелез тајно поступа (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је данас посљедње медијске иступе америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, који је рекао да је Додик на врло опасном путу и да провоцира конфронтацију са међународном заједницом у БиХ. Додик је одговорио да је Марфи вјероватно љут, јер га у Републици Српској нико не признаје и не прихвата зато што је, како је рекао, обични манипулант.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Амбасадор САД у БиХ поново је искористио федерални медијски простор за нови напад на предсједника Српске. Марфи је Додика и овај пут оптужио да је главни фактор дестабилизације у БиХ.

- Додик је ангажован на врло опасном путу! Провоцира конфронтацију са међународном заједницом у БиХ - рекао је Марфи.

Додик је одговорио да је Марфи незадовољан, јер Република Српска не пристаје на поданички положај како то свакодневно чини Федерација БиХ.

- Плаче тамо по сарајевским медијима љут јер га нико у Српској не признаје и не прихвата. Поставља се питање, чији је он амбасадор- САД или БиХ? Што он нама држи предавање и пише писма федералној Влади, објашњава шта та влада треба да каже - рекао је Додик.

Додик се осврнуо и на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена, коју је дао након састанка са њемачком шефицом дипломатије Аналеном Бербок. Предсједник Српске каже да је Бликенова подршка даљим притисцима ЕУ на политичаре у БиХ је узалудна, јер ни досадашњим нису ништа постигли.

- Био сам затечен да Блинкен помиње име Милорада Додика, макар то било у негативном контексту. Свако има право на своју политику, тако да нећу то ни да коментаришем. Нека притишћу, џабе им - истакао је Додик.

Додик се осврнуо и на дјеловање министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза. Истиче да Хелез покушава да наметне БиХ коју он жели да види и у којој он води међународне послове, на шта нема право.

- Предсједништво БиХ је једино надлежно за то да се бави одбрамбеним питањима, а он има неке скривене аранжмане са британским министром одбране. То је противзаконито, противуставно. Како је то могуће да неки министар мимо своје надлежности и своје функције поступа тајно и закључује споразуме за које нема сагласност Предсједништва нити их је обавијестио - пита предсједник Српске.

Коментаришући Хелезову изјаву да постоје "обавјештајни подаци да предсједник Српске припрема бијег из БиХ", Додик каже да то можда Хелез нешто и креира.

Да се Хелез служи дезинформацијама потврдио је и министар безбједности БиХ Ненад Нешић, који је поручио да не постоје безбједносне информације о којима Хелез прича.