latinica  ћирилица
16/09/2023 |  19:19 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Једна од лошијих година за воћаре у посљедњој деценији (ВИДЕО)

Преран почетак вегетације, прољетни мразеви, кишно љето, које је утицало на опрашивање и честе временске неприлике, попут олујног невремена, допринијели су слабим приносима воћа широм Републике Српске.
Воће - Фото: РТРС
ВоћеФото: РТРС

Ситуација је најлошија на подручју Приједора гдје воћари тврде да је уништено 90 одсто приноса, најчешће, шљиве, крушке и јабуке.

Према процјенама, ово је једна од лошијих година за воћаре посљедње деценије.

Приједорски воћари кажу да шљиве нема, нађе се која крушка, а мања количина јабука која је опстала, биће за прераду, јер ју је највише уништио учестали град.

Предсједник Удружења воћара Приједор Младен Марјановић каже да је, према процјенама, род уништен 80 до 90 одсто.

У Брчком, изразито шљиварском крају, који је препознатљиво по квалитетној сувој шљиви и ракији, обране количине шљиве су експортоване. Осамдесет одсто јабуке биће примијењено у индустрији, двадесет одсто је прва и друга класа.

- 80 одсто јабуке за индрустрију је показатељ да ће ове године произвођачи јабуке радити са губитком, чак ће многи и одустати од производње- каже Саво Лукић, предсједник Воћног клуба Брчко дистрикта.

Због мразева и олујних неприлика у регији Семберије, Мајевице и Подриња, умањени су приноси воћа у просјеку од 80 одсто. У Дворовима у Бијељини у воћњаку Раде Његића оштећења на јабуци процијењују се на око 35 одсто, а очекује око 400 тона приноса.

- Ако повратим свој новац, ја ћу бити задовољан, али питање је. Доста има оштећене робе - каже Његић.

У бијељинском ресору за пружање стручних услуга кажу да је осигурање пољопривредне производње изразито значајна мјера за воћаре и да је она један од мјера заштите производње приликом непредвидивих тешкоћа са којим се суочавају пољопривредници.

- Министарство осигурање суфинансира са 50 одсто, а одређене општине и градови суфинансирају полису са 20 одсто - наводи Зоран Малетић, руководилац бијељинске Канцеларије ресора за пружање стручних услуга.

Прошле године Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства исплатило је око шест милиона КМ за подршку воћарској производњи, а претходне четири године 20 милиона. Четири милиона КМ, ове године, резервисана су за премију за произведено и продато воће.

За механизацију, у овој години, ресорно министарство издваја око 52 милиона КМ, а великим дијелом удио је у воћарској производњи. За оснивање нових засада јабуке, крушке и шљиве одобрена су 42 захтјева у износу вишем од 540.000 КМ.