latinica  ћирилица
16/09/2023 |  20:56 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Дан српског јединства обиљежен у Битољу: Стевандић: Будућност градимо на најбољим темељима (ВИДЕО)

Отварањем изложбе "Други балкански рат на фотографијама и документима" аутора Дејана Антића, у Битољу је данас обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Стевандић и Селаковић - Фото: Уступљена фотографија
Стевандић и СелаковићФото: Уступљена фотографија

Обиљежавању, које је организовала Заједница Срба у Македонији, присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Стевандић је рекао да је српска историја велика и да за њу не постоје границе, царине и цариници.

- Међусобно разумијевање је на највишем могућем нивоу, као и разумијевање са другим народима у Сјеверној Македонији. Можемо да будемо поносни јер будућност градимо на најбољим могућим темељима, поштујући оне који су својом величином и жртвом омогућили слободу - рекао је Стевандић.

Стевандићу су представници Заједнице Срба у Македонији уручили захвалницу за заједничко обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Битољ је угаони камен почетка ослобођења балканских и словенских народа и почетак епопеје заједништва и стварања неких нових, бољих држава, које су биле засноване на некој врсти словенског братства - рекао је Стевандић.

Он је истакао да се тај пламен који су ослободиоци уз велике жртве упалили на Кајмакчалану видио и у Бањалуци, напомињући да ће сутра са поносом присуствовати државној церемонији на Кајмакчалану поводом 105 година од пробоја Солунског фронта.

- И у Бањалуци је послије неколико година тај пламен родио ватру која је дочекала ослобођење `18 године. Наша историја је велика, за њу границе не постоје, нити постоје царина ни цариници. Разумијевање које имамо међусобно је на највишем могућем нивоу, а и разумијевање са другим народима и државама, поготово Сјеверном Македонијом, је на високом нивоу - истакао је Стевандић.