latinica  ћирилица
17/09/2023 |  08:42 ⇒ 08:57 | Аутор: СРНА

Дервента: Одржан седми Фестивал етно-пјесме

Седми Фестивал етно-пјесме, који је окупио учеснике из Дервенте, Прњавора, Модриче, Брчког и хрватске Боботе, одржан је у Дервенти поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, с циљем очувања националног идентитета.
Фестивал етно пјесме у Дервенти - Фото: СРНА
Фестивал етно пјесме у ДервентиФото: СРНА

Уз домаћина, Српско културно-умјетничко друштво "Дервента" у синоћњем програму на Тргу православља наступиле су Пјевачке групе ГКУД-а "Пронија" из Прњавора, Пјевачког друштва "Вида" из Модриче, Етно-пјевачке групе "Босиљак" из Брчког и Вокално-инструменталног етно-ансамбла "Ђурђевак" из Боботе.

Члан пјевачке групе СКУД "Дервента" Ана Кецман рекла је да је програм богат - од етно-пјесама, традиционалне пјесме из разних крајева БиХ, Србије, региона.

- Дан српског јединства, слободе и националне заставе треба да уједини све нас који тежимо истом циљу - очувању националног идентитета и традиционалне пјесме и, што је јако важно, да све то пренесемо на младе нараштаје - рекла је Кецманова.

Она је навела да је од прошле године Фестивал дводневни и да је то био циљ од самог почетка организовања, а да ће данас, другог дана Фестивала бити организована радионица традиционалног пјевања.

Милица Јовин, умјетнички руководилац двије пјевачке групе у Војводини, "Младост" из Бача и "Доктор Младен Стојановић" у Младеновцу, рекла је да ће бити једини предавач на радионици традиционалног пјевањ.

- Са домаћинима смо се договорили да то буде традиционална песма Босанске Крајине са акцентом на грокталице, као најинтересантнији начин певања. Одабрала сам неколико различитих типова и радујем се што ћу своје знање и искуство поделити са полазницима радионице - рекла је Јовинова.

Подршку одржавању Фестивала етно-пјесме дали су Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије, Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Дервента.