latinica  ћирилица
17/09/2023 |  08:52 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

"Српска села три деценије без струје - потребна помоћ Српске и Србије"

Села Дубовско, Босански Дољани, Грмуша, Горјевац и Липа у Бихаћу ни данас немају струју, а српски повратници апелују да их институције Републике Српске и Србије не забораве и да им помогну.
Бихаћ - Фото: СРНА
БихаћФото: СРНА

Парох бихаћки Славиша Милиновић рекао је Срни да је овај проблем присутан готово три деценије.

Према његовим ријечима, у селу Притока прије рата су готово стоодстотно становници били Срби, а данас српских повратника има свега у пет кућа.

- Из Храма Светих апостола Петра и Павла у Притоци, који датира из 1893. године, Срби су одведени на Гаравице гдје су мученички пострадали, а Храм је 1941. године спаљен. Порушен и уништен, он данас свједочи о мученичком животу Срба из Бихаћа и чека обнову -  истакао је свештеник Милиновић.

Повратничко станивништво у Бихаћу углавном је старије животне доби. У Бихаћу живи само 200 Срба, међу којима је тек седам школараца.

- Гледамо у Републику Српску и Србију да нам помогну, да нас не забораве, да нас посјете и увјере се у тежак живот, али исто тако и у храброст јер смо се вратили на наша огњишта - рекао је парох бихаћки.

Он је навео да у цијелој парохији бихаћкој постоји шест православних храмова и једна капела, од којих је најстарији Храм Светог Великомученика Пантелејмона у Грмуши.

Према његовим ријечима, два храма су обновљена, два су у фази обнове, док два чекају обнову.

Свештеник Милиновић је рекао да српска села у Бихаћу у љетном периоду оживе, док су у остатку године готово пуста.

Он је истакао да повратничко становништво има добру комуникацију са локалном власти у Бихаћу која им једина и помаже, док су федералне власти глуве и нијеме на проблеме и потребе повратника у Бихаћ.