latinica  ћирилица
17/09/2023 |  09:03 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Радмановић: Процес против Додика и Лукића политички - Српска чува Дејтон

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да је оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића политичка и да Кристијан Шмит у БиХ ствара проблеме.
Небојша Радмановић - Фото: СРНА
Небојша РадмановићФото: СРНА

- Потпуно је јасно свим грађанима, не само у Републици Српској него и ван Српске, да је ријеч о политичком процесу. Чак Тужилаштво, па и Суд својим потезима потврђују да је политичка оптужница, и то скоро сваки дан - навео је Радмановићу интервјуу Срни.

НЕМА НИЈЕДНОГ ЕЛЕМЕНТА ЗА ОПТУЖНИЦУ

Радмановић је оцијенио да нема никаквих елемената за оптужницу против предсједника Републике за оно што је он радио у оквиру својих уставних надлежности.

- Раније сам рекао да очекујем да Суд буде паметнији него Тужилаштво, али, нажалост, морам данас рећи да није тако - да се Суд понаша исто као Тужилаштво под притиском дијела међународне заједнице и дијела јавности у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и покреће политички поступак са потпуно незвјесном политичком ситуацијом у БиХ - нагласио је Радмановић.

Он је констатовао да, према ономе како су покренули оптужницу и потврдили је, не могу никога осудити, па ни Додика, али да све ово што се дешава политички ствара озбиљне проблеме.

Коментаришући захтјев да Додику буде забрањено политичко дјеловање у наредних 10 година и Лукићу одређене санкције, Радмановић је оцијенио да су такав захтјев и тако написана оптужница само још једна потврда да је ријеч о политичком процесу.

- Овдје се Тужлаштво жели наметнути као главни орган у БиХ који одлучује и како ће се понашати политичари и какав ће пут политичара бити. Подсјећам их да то није њихова надлежност, да имају на хиљаде неријешених предмета, на хиљаде ствари које нису потврдили по оптужницама и овдје су ушли у процес који није њихова надлежност - указао је Радмановић.

Он је оцијенио да не вјерује да ће Суд прихватити као озбиљну причу да легално изабраном, од народа изабраном предсједнику буде забрањено да се бави тим послом.

- То би био преседан у демократској пракси у свијету да неки други орган, који народ није бирао, а поготово овима који нису ни у Уставу утемељени /Суд и Тужилаштво БиХ/, покушава да каже ко ће бити предсједник том народу. Надам се да ће макар у овој ситуацији Суд бити паметнији од Тужилаштва - истакао је Радмановић.

Радмановић је навео да је тешко процијенити тежину садашње кризе у БиХ јер је много разних врста криза било у БиХ, различитих покушаја промјена Устава, наметања закона, преузимања надлежности које нису дефинисане Уставом и да је то увијек носило неку врсту кризе.

- И ово је озбиљна криза коју је наметнуо дио неспособних страних дипломата у БиХ, дио нелегалних страних дипломата и дио људи који воли да слуша те странце који раде у Сарајеву, а сада се показало да су они везани за Тужилаштво и Суд. То је и због тога мало већа криза јер им се учинило да постоје шансе да се ми у БиХ око неких ствари договоримо, па овако покушавају да то искомпликују - указао је Радмановић.

Он је навео да, нажалост, из ЕУ константно причају да чекају БиХ, те истакао да је ово већ пета генерација у Европској комисији која то понавља. Да је БиХ примљена у ЕУ, гдје и припада, додао је Радмановић, онда не би долазили до изражаја самозвани странци који због својих интереса или незнања изазову кризу у БиХ која се ломи преко леђа грађана.

Радмановић је оцијенио да већ постаје смијешно коментарисати потезе Шмита, који је прихватио да обавља функцију без потврде Савјета безбједности УН, који ради по својој вољи без довољно искуства у било каквим озбиљним пословима у својој земљи, те који је направио низ проблема у БиХ - од измјена Изборног закона у изборној ноћи, што није познато било гдје у свијету, па до овога што сада ради.

- Шмита прате екипе које измишљају причу о барикадама. У времену оваквог информисања, гдје на сваком педљу и сваког секунда сваки грађанин може видјети гдје се шта дешава, а поготово то могу видјети одређене службе - јасно се могло видјети да нема никаквих барикада. Зашто би једном таквом човјеку уопште неко постављао барикаде? Зар је важно хоће ли доћи или неће? Хоће ли прећи међуентитетску линију или неће? Коме је то уопште важно? - упитао је Радмановић.

Радмановић је оцијенио да тим тврдњама Шмит покушава да себи да на значају.

- Овдје је коначно добио зрео политички одговор од опозиције из Републике Српске, која је одбила да се састане са Шмитом, иако се цијела опозиција у Српској понаша аполитично - нагласио је Радмановић.

ХОЋЕ ЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКЕ НАПУСТИТИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ?

На питање да ли ће представници из Републике Српске напустити заједничке институције на нивоу БиХ, Радмановић је одговорио да увијек постоји неколико опција.

- Ово је специфична ситуација у којој се и може и треба размишљати и о томе. Кажем размишљати јер нема институција БиХ без легитимних представника Срба. То што су неки умислили да можда има, варају се, а то смо већ и показали - рекао је Радмановић.

Он је напоменуо да је ово специфична ситуација у којој Срби неће покренути то питање, да буду криви за оно што су други "закували".

- Јасно је да сву ову крзу прави канцеларија ОХР-а уз помоћ једног дијела дипломата и да ту причу прихвата дио политичког Сарајева. Ми смо јасно рекли да ћемо и даље пратити шта се овдје дешава. Уколико напади на Републику Српску из ОХР-а и од нелегитимног Шмита буду настављени, ми ћемо од ситуације до ситуације процјењивати како треба да се понашамо - навео је Радмановић.

Он је истакао да је ово ситуација у којој представници Републике Српске ствари држе под контролом.

- Ништа се не може крупно урадити у институцијама БиХ без воље Срба. Крупни потези и одузимање надлежности Републици Српској у институцијама БиХ не могу се десити због распореда политичких снага из Српске које могу то да контролишу - поручио је Радмановић.

Радмановић је навео да потези дијела међународне заједнице и ОХР-а могу довести до тога да се покуша отети нека надлежност, али да је то граница преко које се не може ићи и која се не може толерисати.

- Црвена линија је имовина и Република Српска има потпуно јасан став о томе одувијек. Република Српска има своју имовину и неће дозволити да је неким актом неки високи представник или било ко отме. То је црвена линија од које нико од политичара из Републике Српске неће одступити - нагласио је Радмановић.

СРПСКА ЧУВА ДЕЈТОН

Радмановић је истакао да Република Српска чува Дејтонски мировни споразум и подсјетио да на самом крају 1995. и првим мјесецима 1996. године Срби нису били баш задовољни јер су сматрали да се боре за самосталну земљу коју нису добили.

- Кад смо схватили како је он сачињен, почели смо да га спроводимо досљедно. Мислим да је и данас главни бранилац међународног Дејтонског мировног споразума Република Српска. Њега морају много више да штите и његови творци – САД и велике силе, али и сусједи који су у потписивању врло важни - Хрватска и Србија - подсјетио је Радмановић, који сматра да, нажалост, није тако било у претходних 25 година.

Проблем константно праве, каже он, међународни представници у БиХ. "Више проблема праве они него њихове централе. Проблеме праве разни амбасадори, дио људи који су ангажовани у ПИК-у, високи представници до сада и овај нелегални", прецизирао је Радмановић.

НЕЛЕГАЛНО ПРИСЛУШКИВАЊЕ

Коментаршући податке које је у јавности изнио министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић да је Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ нелегално прислушкивала 100 политичара и новинара, Радмановић је навео да је најмање осам година на разне начине на различитим нивоима указивано на проблем ОБА у БиХ.

- Указивали смо на проблем њеног директора /Османа Мехмедагића/, који је чисто страначки апарат, до тога да ни у оквиру те странке не штити све чланове него само један дио, до тога да се нелегално понаша, да нема диплому и низ других ствари које су невјероватне за било коју демократску земљу - рекао је Радмановић.

Он је напоменуо да је у сусједној Хрватској због једног телефонског разговора директор те службе промијењен.

- Ми о пропустима ОБА говоримо осам година, нико нас не слуша. ОБА је и прије Мехмедагића била моћна, али је у његовом мандату потпуно окренута на другу страну, против интереса БиХ. То је и прије требало и раније морало да се објелодани и да Тужилаштво покрене поступак, јер ту доказа има много, али нису. То доказује да је Тужилаштво политички оријентисано, па чак и национално. Спремно је да покрене поступак против предсједника, кога је народ изабрао, а није против онога који прислушкује и њихове људе - истакао је Радмановћ.

Он је изразио наду да тај период престаје и да се мора имати у виду да нови менаџмент не може промијенити преко ноћи оно што су Мехмедагић и његови послушници осам година кварили.