latinica  ћирилица
17/09/2023 |  10:20 | Аутор: СРНА

Зафрановић: Не постоји веће зло од Јасеновца

Режисер Лордан Зафрановић, који у Београду завршава монтажу филма "Златни рез 42" и серије "Дјеца Козаре", изјавио је да ће анатомија људског зла у Јасеновцу заувијек остати иста, те да су усташки злочини зло које је непоновљиво.
Лордан Зафрановић - Фото: РТРС
Лордан ЗафрановићФото: РТРС

- Ви нећете никад ни помислити да може бити нешто изнад овога што смо направили. Да то зло може бити још веће него што можете да сањате. У филму "Златни рез" ишли смо максимално до краја и ништа се више изнад тога не може направити о злу - рекао је Зафрановић.

Зафрановић је навео да обрађује тему из 1942. године, али да цијели филм наговјештава зло које се одвија "и данас, и увијек".

- Филм "Златни рез 42" бави се тиме како су расни закони у НДХ донијели могућност обичном човјеку да убија без страха да ће бити кажњен. Овај филм је фасциниран тим злом и на томе инсистирам. Желим да, када филм и серија буду приказивани, људи помисле да ли у њиховој средини постоје такви људи који су прикривени и који се откривају у координатама које су мистериозне - рекао је Зафрановић.

Он је додао да унутар играног филма има и дијелова документарног.

- Вјерујте ми, јер то је стварно било тако. Имамо документарни запис пењања Макса Лубурућа на стражарницу. Дошао је и великим митраљезом направио масакр. Управо је дошао воз и како су логораши излазили тако су рафалима пуцали по њима. Направио сам то тако, као ликвидацију сјенки, јер су логораши излазили из вагона као сјенке - рекао је Зафрановић за Политику.

Режисер истакао је да је филм направљен на основу документације коју истражује 40 година.

- Цијели филм се дешава између земље која је пуна лешева и неба. Филм заправо путује између земље и неба, са страшним ударцима. Не знам да ли ће гледаоци то издржати - рекао је Зафрановић.

Он је навео да монтажа филма мора бити завршена до марта сљедеће године, до када је селекција филмова за Кански фестивал.

- Филм ће, вјероватно, бити снажнији, јер иде на велико платно, а серија ће бити шира и свеобухватнија - рекао је Зафрановић.

Филм је имао за предложак сценарио Арсена Диклића, али је Зафрановић прије двије године направио, како каже, потпуно нову верзију сценарија која је осавременила тему зла и која се бави злом које је аутентично и савремено.

- Диклић је био и остао један од најбољих сценариста Југославије. То је изузетно емотиван сценарио, али од тада је прошло скоро 40 година, тако да сам извршио одређене интервенције - навео је Зафрановић.

Према његовим ријечима, новац за снимање филма добијен је од Филмског центра Србије, а обраћао се за средства и хрватском премијеру Андреју Пленковићу али није добио никакав одговор.

У филму играју глумци из Србије и Хрватске - Аница Добра, Милан Марић, Ирфан и Павле Менсур, Алексеј Бјелогрлић, Рене Биторајац, Леон Лучев, Миливоје Беадер, Јана Хегедушић, Слободан Миловановић, а како напомиње лист, неки од великих хрватских глумаца одбили су Зафрановића јер су се плашили да играју у овом филму.