latinica  ћирилица
17/09/2023 |  16:59 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

"Шмит нелегалним поступањем нотификован у Министарству иностраних послова"

Савјетница предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић изјавила је да је Кристијан Шмит 2021. године нелегалним поступањем тадашњег отправника послова а.и. Мисије ОХР у БиХ нотификован Министарству иностраних послова у Савјету министара као долазећи новоименовани високи представник, а затим од тадашњег министра Бисере Турковић нелегално прихваћен.
Ана Тришић Бабић - Фото: РТРС
Ана Тришић БабићФото: РТРС

- Нелегалним поступањем тадашњег отправника послова а.и. Мисије ОХР у БиХ Шмит је 2021. године нотификован Министарству иностраних послова БиХ као долазећи новоименовани високи представник, а затим од тадашњег министра иностраних послова /Бисере Турковић/ нелегално прихваћен, иако је знала да у овој ствари постоји спор и није имала овлашћење Предсједништва БиХ да га прихвати - навела је Бабићева за Срну.

Према њеним ријечима, биће размотрена могућност тражења одговорности за Турковићеву.

Савјетница предсједника Републике Српске је поновила да Република Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ, јер није изабран према процедури коју прописује Дејтонски мировни споразум.

Она је нагласила да у складу са овим, Република Српска не сарађује са Шмитом, а такође не признаје ни његове одлуке.

Министарство спољних послова у Савјету министара истакло је да је Кристијану Шмиту, у складу са вербалном нотом ОХР-а, издата идентификациона исказница типа МО са роком важења до 26. јануара 2025. године, те да он и стало особље ОХР-а уживају статус дипломатског агента, јавили су медији у ФБиХ.