latinica  ћирилица
17/09/2023 |  17:07 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Нешић затражио одговор: По којем је основу Шмит у БиХ (ВИДЕО)

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић рекао је да је упутио захтјев Министарству иностраних послова БиХ, СИПА, Служби да послове за странцима и Граничној полицији у којем је затражио одговор на питање по којем основу се Кристијан Шмит налази у БиХ и по којем основу лица која га чувају носе оружје и ко им је то дозволио.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Још нисам упознат са тим документима. Сутра сам на послу, видјећу да ли су ми надлежне институције одговориле. Уколико не буду одговориле, послаћу ургенцију. Очекујем да ћу у току седмице добити одговор на основу којег ћу се и поставити, а имам намјеру да истјерам на чистац боравак Шмита и посебно боравак наоружаних људи који припадају специјалним јединицама стране земље. Интересује ме како су дошли, на који начин су унијели и носе оружје унутар БиХ - рекао је Нешић за РТРС.

Он је истакао да странци са оружјем, мимо ЕУФОР-а, немају шта да траже у БиХ.

Нешић је рекао да Шмит није високи представник у БиХ, већ обични држављанин Њемачке који нема право на погодности које високи представници имају у складу са Дејтонским споразумом.

- Шмит није високи представник и не може уживати повластице и положај које има легитимни представник - рекао је он.

Нешић је рекао да је спреман, након одговора МИП-а БиХ и консулатација са правницима, да потпише и упути кривичну пријаву надлежном тужилаштву уколико буде елемената кривичне одговорноисти.