latinica  ћирилица
17/09/2023 |  17:22 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајенова на Лампедузи

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен посјетила је данас италијанско острво Лампедузу, које се бори са наглим приливом миграната, и обећала акциони план блока у 10 тачака који ће помоћи Италији да се суочи са овим проблемом.
Ђорђа Мелони и Фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI ) -
Ђорђа Мелони и Фон дер Лајен (фото: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI )

Скоро 126.000 миграната стигло је у Италију до сада ове године, што је скоро дупло више у односу на исти период прошле године.

На мало острво Лампедуза у протеклих седам дана пристигло је око 7.000 миграната, што је више од популације самог острва.

Фон дер Лајенова дошла је у пратњи италијанске премијерке Ђорђе Мелони, а аутомобил којим су пребачене у прихватни центар за мигранте накратко су зауставили и блокирали му пролаз мјештани протестујући због актуелне ситуације.

- Радимо на томе, радимо најбоље што можемо - рекла је Мелони.

Након посјете прихватном центру Фон дер Лајенова изнијела је "акциони план" у 10 тачака којим ће се ублажити притисак на Италију.

- Нерегуларне миграције су европски изазов и потребан им је европски одговор, ми смо у овоме заједно - рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре са Мелони.

Она је на италијанском језику додала - "Можете рачунати на ЕУ".

План укључује коришћење агенције ЕУ за спољне границе Фронтекс за идентификацију миграната који стижу у Италију и репатријацију оних који не испуњавају услове за азил.

Фронтекс би такође појачао морску и ваздушну контролу мигрантских чамаца и помогао у сузбијању кријумчара људи, рекла је Фон дер Лајенова, додајући да је већ разговарала са неколико лидера ЕУ о плану и да је увјерена у њихову подршку.

Она је обећала да ће убрзати испоруку опреме за обалску стражу Туниса, државе која је тренутно главна полазна тачка за мигранте на мору, и убрзати трансфер средстава у Тунис у складу са споразумом склопљеним у јулу који има за циљ сузбијање миграција.

Истакла је да ће ЕУ повећати приступ легалним каналима за мигранте, рекавши "што смо бољи са легалном миграцијом, то можемо бити строжији са нерегуларном миграцијом", истовремено се обавезујући на континуирану борбу против трговаца људима.