latinica  ћирилица
17/09/2023 |  18:55 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Представљена Фондација "Уз шампионе"

У Бањалуци је данас званично јавности представљена Фондација "Уз шампионе" која ће радити на побољшању услова за спортисте са инвалидитетом у оквиру чега је покренула акцију за изградњу спортског центра, односно дворане и пратеће инфраструктуре прилагођене спортистима са инвалидитетом.
Представљена Фондација "Уз шампионе" - Фото: СРНА
Представљена Фондација "Уз шампионе"Фото: СРНА

Као први корак Фондација је званично започела кампању за прикупљање донација грађана у кутијама које ће бити постављене на што више мјеста широм у БиХ, те апеловала да то промовишу и подрже и медији и сви остали.

Предсједник Фондације Огњен Ранисавић рекао је на конференцији за новинаре да је од суштинске важности искорак који подразумијева да почне градња нове инфраструктуре.

- Имамо јако добре предиспозиције да будемо успјешни на свјетским и олимпијским такмичењима, али нас спутава мањак ресурса. Осим приступачности и услова, проблем је генерално доступност спортских дворана и обезбјеђивање термина за све спортисте, а посебно за спортисте са инвалидитетом - нагласио је Ранисавић.

Он је истакао да ће, осим иницијативе за изградњу инфраструктуре, радити на заступању спортиста, али и побољшању законодавства у овој области. Фондација ће се бавити и промоцијом вриједности и принципа инклузије и једнакости.

Члан Управног одбора Владо Шврака рекао је да Фондација жели да обезбиједи конкретну и директну подршку спортистима када је ријеч о потребној опреми и да позивају људе који имају слуха да помогну.

- Код нас у граду и околини нема приступачних дворана за спортисте са инвалидитетом. Циљ је да то промијенимо и мислим да то не би било тешко, нити технички проблематично. Такав спортски комплекс могли би да користе и валидни спортисти, али био био посебно прилагођен за особе са инвалидитетом - навео је Шврака, који је кошаркаш у Кошаркашком клубу инвалида Врбас из Бањалуке.

Предсједник Скупштине Параолимпијског комитета БиХ Дарко Павлић изразио је наду да ће Фондација успјети.

- Нама је потребна мултифункционална дворана која би била доступа 24 часа свим спортистима, а поготово особама са инвалидитетом. Ми каскамо много, а ако желимо врхунске резултате, онда без сале, стручног кадра, тренинга и финансија, то није могуће - напоменуо је Павлић - стонотенисер у Стонотениском клубу инвалида Врбас.

Предсједник Кошаркашког клуба инвалида Козара из Градишке Зоран Самарџић рекао је да би било добро да имају један центар у Бањалуци гдје би се сви окупљали.