latinica  ћирилица
17/09/2023 |  19:51 ⇒ 22:03 | Аутор: СРНА

Хелез има план да наоружава БиХ?

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез има план да наоружава БиХ за шта из буџета БиХ тражи више од милијарду КМ, што је неколико пута више у односу на основни буџет Министарства, наведено је у документима у које је АТВ имао увид, пренијела је СРНА.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

У повјерљивим документима наведено је да је на основни буџет Министарства одбране уписан и анекс са трошковима који се односе, углавном, на наоружање.

АТВ наводи да нико не зна за шта ће министру одбране у Савјету министара оружје и опрема вриједна готово 70 милиона КМ, а да је питање и то зашто би у оклопна возила уложио чак готово 150 милиона КМ?

Из ове медијске куће подсјетили су да Хелез има план да модернизује противоклопне системе и да то плати више од 20 милиона КМ, колико би да издвоји и за модерније артиљеријско наоружање и опрему, али и да би новац из буџета БиХ да усмјери и за нуклеарно-билошко-хемијску одбрану.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да Хелез има право на своје жеље, али да БиХ апсолутно нико не пријети и због тога не види потребу за додатним наоружањем.

- Све што се тиче модернизације и сличних ствари, везано за Министарство одбране, садржано је у анексима основног буџетског захтјева. Свакако да је то списак лијепих жеља. Тако да са сигурношћу већ сада можемо рећи да ће буџет Министарства за 2024. годину највјероватније бити око 394 милиона КМ - навео је Гогановић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да БиХ не треба ново наоружање, него те капацитете треба смањивати, управо да би се у њој одржали стабилност и мир.

- А, што се тиче могућности да се то одобри - она је врло мала. Управо зато што то пролази кроз Фискални савјет БиХ у којем сједе и представници Републике Српске - рекао је Мазалица.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић оцијенио је да је ријеч о политикантству.

- То је моје лично мишљење јер сматрам да на овим просторима, барем што се тиче наше стране, а мислим и са других, има још паметних, трезвених људи. И да до тога апсолутно не може да дође. Али, пазите - опрез никада није на одмет - рекао је Рогић.