latinica  ћирилица
17/09/2023 |  22:03 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Каран: Шмит потврдио да је никакав дипломата, жељан да испровоцира инцидент

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран истакао је да је Кристијан Шмит још једном показао и доказао да није достојан позиције за коју се представља да је легитимни представник у БиХ.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је нагласио да Шмитова данашња "инкогнито" посјета Бањалуци изнова и изнова потврђује став званичника Републике Српске да он није никакав дипломата, већ обични туриста.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је за Срну да његов долазак у Бањалуку без икакве најаве званичним институцијама задуженим за провођење закона, након што је и сам обавијештен и упозорен да постоји опасност по његову безбједност и то у тренутку док се у Бањалуци одржава неколико различитих догађаја, од Сајма књиге, фудбалске утакмице и других друштвених догађаја, говори о томе да је жељан да испровоцира инцидент у којем би он био некаква жртва.

- Овим путем га упозоравамо да је сваки грађанин, па и странац, ма како се он представљао, одговоран да поштује законе ове земље и исто тако својим дјеловањем сноси дио одговорности за стање безбједности. Овај његов данашњи потез није у реду и ми га упозоравамо да убудуће покаже дозу одговорности према свима и да то не ради - поручио је Каран.

Он је подсјетио да се у непосредној близини његовог боравка данас одржавао велики скуп у оквиру обиљежавања Дана српског јединства и заставе, којем је присуствовало више од 10.000 грађана, те да су присутни случајно дошли до информације о његовом боравку.

- Могло је доћи да несагледивих последица како по самог Шмита, тако и по грађане Републике Српске, јер расположење грађана Републике Српске није му нимало наклоњено - констатовао је Каран.

Незванично, Шмит је током боравка у Републици Српској неколико пута мијењао возила, а тек када је из Добоја прешао у ФБиХ, ОХР је саопштио да се састао данас у Бањалуци са бискупом Фрањом Комарицом.