latinica  ћирилица
17/09/2023 |  22:33 ⇒ 22:56 | Аутор: СРНА

Братунац: Звуком гусала и предавањем почели "Дани ћирилице"

У Братунцу је вечерас почела манифестација "Дани ћирилице" наступом једног од најбољих младих гуслара у Републици Српској Душана Пејића и предавањем редовног професора београдског Филолошког факултета Вање Станишића.
Дани ћирилице у Братунцу - Фото: СРНА
Дани ћирилице у БратунцуФото: СРНА

Након свечаног отварања у новој административној згради братуначке општине, професор Станишић, као предавач из Матице српске, одржао је веома садржајно предавање о теми "Интегративне и дезинтегративне силе у историји ћириличке писмености".

Станишић је рекао да је подржао ову активност и дошао у Братунац како би дао допринос одржавању манифестације и борби за очување традиције, писма и језика.

- Морамо помоћи нашим властима да очувамо ћирилицу, јер то власт не може сама. А писмо и језик су наши заједнички и они су доказ нашег идентитета, наше вишевековне традиције и културе, које сви треба да негујемо - поручио је Станишић.

Он је потом одговарао на питања заинтересованих о значају очувања ћириличког писма, језика и традиције као најзначајнијим елементима српског идентитета.

Пејић, који је виши асистент на Катедри за србистику на Филозофском факултету на Палама, уз древни српски инструмент гусле отпјевао је ауторску пјесму о ћирилици, која је изузетно оцијењена у стручним круговима.

Пејић је рекао да се на примјеру назива угоститељских и трговачких фирми у Братунцу види колико је ћирилица угрожена.

- Нажалост, тако је и у Београду и у Новом Саду на које би требало да се угледамо као на позитивне примјере и смјернице, али није тако. Част ми је да вечерас промовишем очување нашег ћириличког писма пјесмом уз гусле које су, такође, веома значајан елемент српског националног и културног идентитета - нагласио је Пејић.

Предсједник братуначког Удружења "Арт" Ранко Јаковљевић рекао је да је циљ организовања ове манифестације промоција и очување ћирилице као најзначајнијег елемента српског националног идентитета и жеља да његовање ћириличког писма постане традиција и да то прихвате и младе генерације.

У оквиру ове манифестације у наредних мјесец дана биће изведена луткарска представа "Хвала Вуку за азбуку" аутора Цветина Аничића, једног од малобројних дипломираних луткара у Србији, а биће приказан и руски филм "Ћирилов код" који говори о развитку ћириличког писма.

Биће организован и наградни конкурс за ученике основних и средњих школа за литерарни рад о теми "Ћирилицу морамо чувати".

Упоредо са "Данима ћирилице" у Братунцу се одржавају и "Братуначке духовне вечери", које су већ почеле.

Заједнички програмски догађај обје манифестације је "Породична шетња" чији је циљ промоција породичних вриједности, институције брака и наталитета. Специјални гост ове шетње, најављене за 24. септембар, биће познати глумац Ненад Окановић из Љубовије.

Организатори "Дана ћирилице" су братуначко Удружење "Арт" и Дом културе уз покровитељство Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Србије. /крај/мп/љљ/фото