latinica  ћирилица
18/09/2023 |  08:06 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

Иконић: Ферата на Вележу је веома опасна јер није обезбијеђен прилаз; Опрез планинарима (ВИДЕО)

Ферата "Срце Вележа" на планини Вележ, на којој је у суботу настрадао планинар, веома је опасна јер није довршена, односно није обезбијеђен прилаз.
Акција спасавања на Вележу - Фото: Уступљена фотографија
Акција спасавања на ВележуФото: Уступљена фотографија

Ово је за РТРС потврдио начелник ГСС Српске, Ненад Иконић у нашем Јутарњем програму. Он је позвао планинаре да буду опрезни приликом пењања на ову литицу која је висине 400 метара и која је, како је рекао, веома сурова.

- Ми можемо само потврдити да је настрадали био са групом планинара који су веома искусни и нема тог врха у Европи на који се нису попели. Они су нам дали информацију да је младић био с њима на ферати, али се одвојио од групе након чега је нестао - нагласио је Иконић.

Како је истакао, планинари су припадницима ГСС дали информације гдје би настрадали могао бити, након чега је и пронађен.

Иконић је нагласио да многи неискусни планинари не размишљају о ризицима већ иду да уживају у љепоти природе прецијенивши своје физичке способности. Он је навео да је ове године било неколико случајева спасавања планинара у БиХ.

Подсјетимо, тијело младића пронађено је на ферати "Срце Вележа" на планини Вележ. Тијело су пронашли припадници Горске службе спасавања Јахорина и Фоча, Полицијских управа Требиња и Невесиња. У акцији је учествовао и Хеликоптерски сервис Републике Српске.