latinica  ћирилица
18/09/2023 |  10:03 ⇒ 10:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден ће у УН тражити проширење Савјета безбједности

Амерички предсједник Џозеф Бајден ће у свом говору на 78. засједању Генералне скупштине УН потврдити жељу Вашингтона за проширењем Савјета безбједности, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савјету за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби.
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Савјет безбједности УН (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

- Вријеме је да погледамо архитектуру Савјета безбједности. Мислимо да она мора да буде инклузивнија и свеобухватнија - рекао је Кирби у интервјуу за Дејли телеграф.

Кирби је напоменуо да ће Бајден ове недјеље у свом говору подржати проширење Савјета безбједности УН.

Тренутно Савјет безбједности УН има пет сталних чланица: Русију, Велику Британију, Кину, САД и Француску. Свака од ових земаља има право вета. Десет чланица Савјета, изабраних по географској основи, имају статус несталних чланова.

Представници америчке администрације су више пута говорили о потреби реформе Савјета безбједности УН. Конкретно, Бајден је током свог говора прошле године на 77. засједању Генералне скупштине УН рекао да Вашингтон подржао повећање броја сталних и несталних представника у Савјету безбједности УН, укључујући и земље Африке и Латинске Америке.

САД подржавају давање Индији статуса сталне чланице у Савјету безбједности УН. Поред тога, према писању Дејли телеграфа, САД би жељеле да виде и Њемачку и Јапан у реформисаном Савјету безбедности.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да Русија посебно истиче Индију и Бразил као достојне кандидате за стално чланство у Савјету безбједности УН уз обавезно присуство неке од афричких држава, пренио је ТАСС.