latinica  ћирилица
18/09/2023 |  10:56 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница за ратне злочине над српским цивилима код Високог

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест особа осумњичених за ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Високог.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужница је подигнута против Зијада Кадрића /72/, Хајдурина Халиловића /64/, Асима Хамзића /75/, Миралема Ченгића /63/, Самира Селимовића /54/ и Амира Муртића /52/.

Они се терете да су од маја до краја 1992. године у логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић" мучили, пљачкали, нечовјечно поступали и физички и психички злостављали цивиле српске националности са подручја Високог, међу којима су биле жене, дјеца и особе старије животне доби.

Према наводима оптужнице, у злостављању у наведеном логору у периоду од око осам мјесеци било је више стотина цивила који су држани без довољно хране, основних хигијенских услова, у неусловним и претрпаним просторимама, гдје су били подвргнути свакодневни злостављањима, премлаћивањима, мучењу, те понижавајућим поступцима према женама и малољетницима.

Радње које се осумњиченима стављају на терет описане су у 109 тачака и подтачака оптужнице, које ће Тужилаштво доказивати позивањем 90 свједока и стручних вјештака те улагањем већег броја доказних материјала, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.