latinica  ћирилица
18/09/2023 |  11:34 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Вулићева о затварању предмета "Икона": И шта ћемо сад!?

Члан Предсједништва СНСД-а Сања Вулић упитала је изасланике међународне заједнице у лику судија и тужилаца у правосудним институцијама БиХ, медије који су на платном списку разних међународних организација, разне блогере, као и Амбасаду Украјине у БиХ шта ће сад након што је Тужилаштво БиХ донијело одлуку о непровођењу истраге у предмету "Икона".
Лавров и Додик, архив - Фото: РТРС
Лавров и Додик, архивФото: РТРС

- И шта сада, поштена господо, након свих увреда и ружних ријечи које сте декламовали мјесецима називајући предсједника Републике Српске, тада српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика "крадљивцем икона" - истакла је Вулићева.

Наводећи да ово није први пут да тако олако, без икаквих доказа многи етикетирају Милорада Додика у негативном контексту, Вулићева је упитала да ли они који себи дају за право да суде и пресуђују предсједнику Републике без иједног доказа само зато што га мрзе некада себе погледају у огледало, сагледају шта раде, како се понашају и шта имају.

- Очигледно је да су то људи без образа и части и боље им је да се покрију по глави да не би неко од нас који много знамо о њиховим биографијама почео да говори. Али то није наш ниво. Од њих очекујемо да покажу бар мало људскости и нађу за сходно да се извине за своје лажи којима су нанијели немјерљиву штету институцијама српског члана Предсједништва и предсједника Републике Српске, као и сваком поштеном грађанину Републике Српске - рекла је Вулићева.

Она је навела да ће српски народ побиједити све нападе, па и фрустрације домаћих плаћеника који су огрезли у лажима само зарад мало новца.

Тужилаштво БиХ је донијело одлуку о непровођењу истраге у предмету "Икона" у вези са иконом коју је предсједник Републике Српске Милорад Додик поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

У наведеном предмету, Тужилаштво БиХ је од Генералног тужилаштва Украјине, добило одговор по замолници за међународну правну помоћ у којем се наводи да се наведена икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је наведено умјетничко дјело незаконито премјештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну умјетничку вриједност.