latinica  ћирилица
18/09/2023 |  11:41 ⇒ 11:48 | Аутор: Глас Српске

Вртићи у Бањалуци скупљи и до 40 КМ

Родитељи, чији малишани иду у поједине приватне предшколске установе, већ од сљедећег мјесеца могу очекивати нови удар на џеп, јер су неки вртићи најавили поскупљење које ће ићи и до 40 КМ по дјетету.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

У мору свакодневних поскупљења свако подизање цијена изазива огорчење и невјерицу код грађана који више не знају како да се са тим изборе, а власници вртића истичу да се за тај потез одлучују због инфлације и стања на тржишту.

Власница вртића ''Код баке'' Јелена Бојанић казала је да ће цијена боравка дјетета од октобра бити већа за 20 КМ, нагласивши да је поскупљење најављено у августу.

- До подизања цијена доћи ће искључиво због повећавања плата васпитачима па ће умјесто досадашњих 380 КМ за боравак у нашој предшколској установи бити потребно издвојити 400 КМ - казала је Бојанићева. За четири године од када раде, каже Бојанићева, једном су подизали цијене, а то је било са почетне цијене 350 на 380 КМ.

- Колико год сам могла опирала сам се поскупљењу, али у три наврата су нам подизали цијену хране и долазило је до поскупљења закупа. Осим тога, расле су и плате три до четири пута, а самим тим се повећавају порези и доприноси - рекла је Бојанићева.

До поскупљења ће доћи и у Клубу за дјецу ''Звјездица'' који има седам вртића на подручју града и у њима борави око 800 малишана.

- Боравак у нашим вртићима од новембра ће бити скупљи за 40 КМ због повећања плата запослених па ће тако цијена по дјетету бити 320 КМ - казала је Јелена Гуслов из Клуба за дјецу ''Звјездица''.

У вртићу ''Анђео'' кажу да код њих за сада неће доћи до поскупљења јер чекају да виде како ће се кретати цијене на тржишту.

- Боравак у нашем вртићу кошта 360 КМ, а шта ће бити за мјесец, два или три, не знамо - казали су у овом вртићу.

Слађана Јосић из Клуба за дјецу ''Piccolini'' каже да у овој години неће бити нових поскупљења.

- У фебруару смо подигли цену за 40 КМ и сада је вртић 280 КМ по детету. Иако је све поскупело, нема смисла да се цене вртића мењају два или три пута током године - рекла је Јосићева.

Родитељи чији малишани иду у приватне вртиће на подручју града већ дуже вријеме су огорчени цјеновником који они често мијењају.

- Сваких неколико мјесеци најављују поскупљење, што је страшно. Нико им не може стати у крај. Правдају то растом цијене хране и повећањем плате васпитачима. Већ дуже нема неких енормних поскупљења хране, а чисто и сумњам да нешто повећавају плату васпитачима. То користе само као изговор - казала је мајка Мирјана М. чији малишани иду у приватни вртић.

Она каже да за боравак двоје дјеце издваја чак 520 марака мјесечно, док с друге стране родитељи двоје дјеце у јавним вртићима мјесечно дају 280 марака.

- Разлика је огромна. Моја дјеца већ дуже не могу добити мјесто у јавном вртићу и приморана сам да их шаљем у приватни. Ако поново повећају цијену, исто тако бићу приморана да их испишем јер њихов темпо повећања цијена тешко ко може да испрати - поручила је ова мајка.

Субвенције

Градоначелник Драшко Станивуковић је прије неколико мјесеци најавио да ће бити повећане субвенције које град даје родитељима чији малишани иду у приватне вртиће. Тада је најављено да ће оне са 60 бити повећане на 80 марака. Међутим, то се још није десило.