latinica  ћирилица
18/09/2023 |  12:10 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Вујичић: И предмет "икона" - доказ да су сви процеси против Додика политички

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да је одлука Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге у предмету "Икона" потврда да је сваки поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика монтиран и политички мотивисан с циљем да буде уклоњен са политичке сцене.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић је за Срну рекао да Додика са политичке сцене може уконити једино народ, који му је на посљедњим изборима дао убједљуву подршку, а да је све остало политичка монтажа и злоупотреба правосудних институција.

Коментаришући јучерашњу посјету Кристијана Шмита Бањалуци, Вујичић је рекао да он приватно има право да борави гдје год жели, па тако и да посјети Бањалучку бискупију и састане се са бискупом Фрањом Комарицом.

- Нисмо ми диваљаци да бранимо некакоме да долази у цркву - нагласио је Вујичић.

Тужилаштво БиХ донијело је одлуку о неспровођењу истраге у предмету "Икона" у вези са иконом коју је предсједник Републике Српске Милорад Додик поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

У овом предмету Тужилаштво БиХ је од Генералног тужилаштва Украјине добило одговор по замолници за међународну правну помоћ у којем се наводи да се ова икона не налази у Државном регистру националне културне баштине, те да нису пронађени докази који би указивали да је ово умјетничко дјело незаконито премјештено, украдено са територије Украјине и да има изузетну умјетничку вриједност.

Тада српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио је Лаврову позлаћену икону из 18. вијека из Луганска током посјете шефа руске дипломатије БиХ 14. децембра 2020. године.