latinica  ћирилица
18/09/2023 |  13:06 | Аутор: СРНА

Перовић: Уколико Запад не престане са притиском на Србе, референдум ће бити принуда мјера

Република Српска би сљедеће године могла одржати референдум о независности, уколико Запад и самопроглашени високи представник у БиХ Кристијан Шмит не престану са притиском на Србе у БиХ, изјавио је шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.
Душко Перовић - Фото: РТРС
Душко ПеровићФото: РТРС

- Република Српска ће се борити на легалан и ненасилан начин, штитити своја права гарантована Дејтонским споразумом и Уставом. Наравно, референдум - то ће бити принудна мјера - рекао је Перовић за руски лист "Известија".

Према његовим ријечима, Сарајево покушава на све начине да успостави централизацију у БиХ, против чега је управо Република Српска.

- Већ сада одузимају Републици Српској имовину, фабрике, шуме, сеоска домаћинства, индустрију. Желе да сву имовину пререгиструју на БиХ, иако према Уставу БиХ нема имовину - навео је Перовић.

Перовић је додао да они желе и заједничку полицију и друге органе с циљем да ускрате Србима могућност утицаја на политичке процесе у земљи.

- И уколико они то остваре, Република Српска просто не може блокирати ступање земље у НАТО - појаснио је Перовић.

Према његовим ријечима, Република Српска то не може дозволити, Српска захтијева да се испуни оно што је написано у Дејтонском споразуму, односно примјену слова, а не духа Дејтона као што то тумачи Сарајево.

Перовић је рекао да послије могућег референдума о независности Република Српска не излази аутоматски из БиХ.

- Путем референдума се изражава воља народа. За независност је неопходна одговарајућа политичка и економска припрема. Осим тога, потребна је одговарајућа одлука Народне скупштине Републике Српске. Само она може прогласити независност - додао је Перовић.

Руководилац одјељења за црноморско-медитеранске студије Института Европа Руске академије наука Јекатерина Ентина подсјетила је на позиве предсједника Републике Српске Милорада Додика на референдум за независност још од средине 2000-те, истичући да је то у различитим временским периодима имало различите посљедице у практичном смислу.

- Ако су до сада изјаве о могућем спровођењу референдума имале карактер политичке борбе и иза њих није постојао озбиљан разлог који би угрожавао територијални интегритет БиХ, сада је америчка и европска политика према Републици Српској и Додику таква да је кретање Српске ка могућем одвајању за Бањалуку све више без алтернативе - оцијенила је она.

Према њеним ријечима, ово већ изгледа као практичан корак, а не као елемент политичке игре.