latinica  ћирилица
18/09/2023 |  13:43 | Аутор: РТРС

Од 27. до 29. септембра у Бањалуци сценаристичка радионица Ђорђа Милосављевића

Аудио-визуелни центар Републике Српске организује од 27. до 29. септембра у просторијама овог центра сценаристичку радионицу, коју ће водити прослављени српски сценариста и редитељ Ђорђе Милосављевић.
Ања Илић - Фото: РТРС
Ања ИлићФото: РТРС

- У оквиру радионице биће одржан мастер клас на тему "О структури филмског сценарија" и консултације један на један са ауторима. Заинтересовани аутори требају на адресу центра до 25. септембра да пошаљу синопсис сценарија, ауторску експликацију и професионалну биографију - рекла је в.д.директора овог центра Ања Илић.

Појаснила је да је сценаристичка радионица само једна у низу радионица које Центар организује са циљем подршке домаћим ауторима да успјешно развију идеју и преточе је у квалитетан филмски сценарио како би имали материјал са којим могу да аплицирају на јавне конкурсе за финансирање развоја сценарија, односно суфинансирање развоја пројекта и суфинaнсирaњe прoизвoдњe филмoвa, које расписује овај центар.

Подсјетила је дa су до 4. октобра отворени јaвни кoнкурси зa суфинaнсирaњe прoизвoдњe крaткoмeтрaжних и дугoмeтрaжних игрaних филмoвa, као и конкурс за финансирање развоја сценарија на националну тему.

Ђорђе Милосављевић је прослављени српски сценариста, драматург, редитељ, универзитетски професор и критичар. Као сценариста дебитовао је дугометражним омнибусом "Пакет аранжман" из 1995. године, а дипломирао са сценаријем за филм "Три палме за две битанге и рибицу" који је био најгледанији биоскопски хит у СРЈ 1998. године.

Потписао је сценарије за филмове попут: "Небеска удица", "Точкови", "Апсолутних сто", "Наташа", "Рингераја", "Јесен стиже дуњо моја", серије попут "Сва та равница", "Јагодићи", "Корени", "Преживети Београд".

Као редитељ дебитовао је 1999. са остварењем "Точкови", а касније потписује режији још два наслова - "Механизам" и "Рингераја".

Живи и ради у Београду.