latinica  ћирилица
18/09/2023 |  13:43 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Опозицији циљ уклонити Додика што су странци и потврдили (ВИДЕО)

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да када је у питању опозиција, по њима Милорад Додик договара апсолутно све, па тако не постоји ниједан свјетски догађај који Додик није договорио са неким.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Додик договара са Бакиром Изетбеговићем, предсједником СДА, са Американцима, са Русима, Кристијаном Шмитом. Међутим, ми видимо да сви ти са којима Додик нешто, наводно договара, а који кажу да комуницирају са опозицијом и да опозиција од њих има захтјеве, који се тичу само тога да се уклони Додик, онда нам постане јасно да од те приче нема ништа - казао је Ковачевић.

Чули смо, каже Ковачевић, да је Габријел Ескобар, специјални изасланик САД за западни Балкан назове телефоном чланове опозицију и каже када да напусте сједницу Народне скупштине Републике Српске.

- То се деси већином у оним тренуцима када се у НСРС доносе најзначајније одлуке. Онда видимо да они и напусте НСРС. Видјели смо и од несрећног Кристијана Шмита да од њега људи из опозиције траже да користи бонска овлашћења и да уклони Додика. За нас Шмит није високи представник, за нас не постоје бонска овлашћења. Предсједника Српске могу да бирају и уклањају искључиво грађани и народ у Српској на изборима, нико други - истакао је Ковачевић.

Наводи да су све то игре опозиције самих са собом.

- Они покушавају, на било који начин, да нађу тему и да остану на површини. Међутим, најбитније им је рећи, а на шта им је већ указано од тих странаца, јесте да се не мијешају. Немојте сами себе да брукате, пустите да ми завршимо са Додиком, па ви покушајте било шта. Међутим, они ни за то нису способни. Нико неће ништа завршити ни са Додиком, ни са владајућом колаицијом, па ни Републиком Српском. Понављам, искључиво ће народ и грађани Републике Српске бирати власт у Српској, а очигледно је да људи из опозиције већ дуго нису њихов избор и да то евидентно неће никада ни бити - рекао је Ковачевић, коментаришући изјаву потпредсједника ПДП-а Игор Црнадак, који је на конференцији за новинаре рекао да је "врх Републике Српске знао за његов долазак".

Ковачевић је поручио је да је понашање Кристијана Шмита који је у недјељу кријући се и без најаве и возила пратње дошао у Републику Српску понашање бјегунца од закона и оних који се крију од полиције.

- А јадан Шмит упорно покушава побјећи од онога што пише у Дејтонском споразуму и у Анексу 10. Али узалуд, без релевантне резолуције Савјета безбједности УН не може бити високи представник - навео је Ковачевић.