latinica  ћирилица
18/09/2023 |  14:14 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Бањалука: Промовисана активна мобилност - пјешачење и бициклизам (ВИДЕО)

Бањалука се и ове године придружила обиљежавању Европске седмице мобилности која траје од 16. до 22. септембра.
Кампања "Сачувајмо енергију" - Фото: РТРС
Кампања "Сачувајмо енергију"Фото: РТРС

Кампања под називом "Сачувајмо енергију" има за циљ подизање свијести о важности очувања енергије и смањењу потрошње, посебно кроз одрживу урбану мобилност. Најмлађи ученици имали су прилику да покажу спретност у саобраћају, а за најбоље такмичаре обезбијеђене су прикладне награде.

- Имамо заједничке активности са АМС-ом управо да апелујемо на све возаче, а и друге учеснике у саобраћају, да се заиста обрати додатна пажња на наше најмлађе учеснике - истакла је савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац.

- И данас смо бањалучким малишанима који су дошли овдје практично показали како да буду безбједни учесници у саобраћају. Сва знања која су стекли у школи, кроз редовну наставу, могли су данас практично да примијене учествујући као возачи бицикла и као пјешаци у саобраћају - рекла је Јелица Лубура представник АМС-а Републике Српске.

Никола Торбица, руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја, напомиње да је кампања фокусирана првенствено на мобилност, али да се ставља акценат на безбједност саобраћаја. Он апелује - "било којим превозом да се крећете, ипак се крећите на безбједан начин".

Централна манифестација у окавиру кампање ће бити 22. Бањалучка бициклијада поводом Свјетског дана без аутомобила, а која ће се одржати 22. септембра.